Gazdaság

2011.03.01. 14:06

Széll Kálmán Terv - OKF: pályán tartó nyugdíjrendszerre van szükség

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szerint olyan nyugdíjrendszert kell kialakítani, amely a pályán tartja a katasztrófavédelmi szakembereket, hogy a 25 év szolgálati viszony elérését követően ne akarjanak nyugdíjba vonulni, és "magukkal vinni a szaktudásukat".

MTI

Bakondi György altábornagy, az OKF vezetője kedden - annak kapcsán, hogy a nap folyamán bemutatott Széll Kálmán Terv szabályozná a nyugdíjba vonulást is - az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett: a hatályos törvények szerint a rendvédelem területén dolgozók 25 év szolgálati viszony után nyugdíjba vonulhatnak, így az elmúlt években sok száz szakember áramlott ki a testületekből, és magukkal vitték a szaktudásukat.
A tűzoltóságon belül a szolgálati viszonyt elért emberek nyugdíjba vonulása több problémát is felvetett, ezen belül a legfontosabb, hogy az egyre fiatalodó állomány számára nem volt, aki átadja a gyakorlati tapasztalatokat.
Bakondi György közlése szerint a jelenlegi rendelkezés - attól függően, hogy ki és mikor lépett be a testületbe - a 38 és 58 év közötti korosztályt érinti, ezért minden feltételt meg kell teremteni, hogy ezeket a szakembereket továbbra is a pályán tartsák.
A Széll Kálmán Terv megállapítása szerint a mai szabályok következtében sok olyan komoly munkaerőt jelentő, tapasztalt és életerős ember megy nyugdíjba, aki még nem érte el a nyugdíjkorhatárt, akinek még helye lenne az aktívak világában; az ő kifizetett nyugdíjuk is az államadósságot duzzasztja.
A dokumentum szerint ehhez meg kell szüntetni minden olyan jogcímet – a nők 40 éves munkaviszonya kivételével –, amely lehetővé teszi, hogy a törvény által előírt korhatár előtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek. Egységessé kell továbbá tenni a nyugdíjszámítás módját is - rögzítik, hozzátéve, hogy azon foglalkozási csoportok esetében, amelyek eddig előnyösebb nyugdíjazási szabályokat élveztek, új életpályamodelleket kell kialakítani, amelyek más eszközökkel, nem a korai nyugdíjazással veszik figyelembe az elvégzett munka különböző sajátosságait.
Az intézkedések között említi a dokumentum, hogy július 1-jéig felülvizsgálják a korengedményes nyugdíjak rendszerét, valamint a táppénz-folyósítás szabályait, és javaslatot tesznek azok megváltoztatására, továbbá kidolgozzák az új közszolgálati életpályamodelleket.
2011. december 31-ig megalkotják azokat a jogszabályokat, amelyek az új nyugdíjrendszer működéséhez szükségesek, a jövő év első napján pedig hatályba lép az új, fenntartható nyugdíjrendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!