Gazdaság

2011.01.24. 15:49

Simor András távozását sürgeti a Jobbik

A Jobbik szerint a magyar gazdaság kibontakozásának legfőbb akadálya a jegybank, ezért Simor Andrásnak távoznia kell a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éléről.

MTI

Hegedűs Tamás frakcióvezető-helyettes hétfői közleményében megdöbbenésének ad hangot, amiért az MNB újabb 25 bázisponttal emelte az alapkamatot hétfőn. Véleménye szerint a döntést sem a magyar gazdaság helyzete, sem kilátásai nem indokolták, így az csak a "spekulatív tőkének" tett újabb gesztusként értékelhető.
 A jobbikos politikus azt írta: úgy tűnik, a jegybanknak "semmi sem drága ahhoz, hogy keresztbe tegyen a gazdasági növekedést megcélzó kormányzati gazdaságpolitikának".
Hegedűs Tamás úgy véli, hogy a hétfői döntés káros hatásaként több tízmilliárdos - és mivel ez a rövid idő alatt a harmadik kamatemelés: összességében százmilliárdos - többletkiadás fogja terhelni a büdzsét. Ennyivel kevesebb juthat vállalkozásfejlesztésre és a közszolgáltatások ellátására, vagy ennyivel nő a költségvetési hiány - teszi hozzá.
Kitér arra is, a tartósan magas jegybanki alapkamat azt is jelenti, hogy a magyar vállalkozások továbbra is csak drága hitelhez juthatnak, ami erősíti versenyhátrányukat a külföldről olcsó hitelhez jutó multikkal szemben.
A monetáris tanács hétfőn - az elemzők többségi várakozásának megfelelően - 25 bázisponttal, 6 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!