Gazdaság

2010.07.13. 02:29

A bankbetét lett a nyerő

Budapest - Tízből három európainak egyáltalán nincs megtakarítása, az amerikaiaknak viszont döntő többsége rendelkezik megtakarított vagyonnal. Hazánkban a legrosszabb a helyzet, a lakosság 74 százalékának nincs tartaléka.

Osváth Sarolta

 

 


Az európaiak változatlanul pesszimisták a következő 12 hónapra vonatkozó várakozásokat illetően: tízből négyen (41 százalék) gondolják úgy, hogy sokkal vagy valamivel kevesebbet fognak megtakarítani, 47 százalék véli úgy, hogy várhatóan ugyanannyit fog félretenni. Ezzel szemben az amerikaiaknak csak egynegyede pesszimista, 38 százalékuk pedig kifejezetten optimista a következő időszak megtakarításait illetően. A magyarokra is pesszimizmus jellemző: minden második honfitársunk várhatóan kevesebbet, 44 százalékuk pedig ugyanannyit tud majd megtakarítani. Számottevő különbség van az egyes korcsoportok között: a fiatalabb korosztály több mint fele (59 százalék) arra számít, hogy ugyanannyit tud majd megtakarítani, mint korábban, viszont az 50 éven felüliek közül minden második (45 százalék) úgy látja, hogy szűkülnek a forrásai.Magyarországon a megtakarítással rendelkezők 62 százaléka főként bankbetétekbe, életbiztosításba 25 százalékuk, nyugdíjalapba 12 százalékuk, részvénybe és/vagy részvényalapba pedig mdössze 10 százalékuk fekteti be vagyonát. Arra a kérdésre, hogy mely befektetési formákat részesítenék előnyben, ha rendelkezésükre állna 5000-25000 euró, a megkérdezettek első helyen egybehangzóan a bankbetéteket választanák.


Magyarországon a megtakarítással rendelkezők 62 százaléka főként bankbetétekbe, életbiztosításba 25 százalékuk, nyugdíjalapba 12 százalékuk, részvénybe és/vagy részvényalapba pedig mindössze 10 százalékuk fekteti be vagyonát. Arra a kérdésre, hogy mely befektetési formákat részesítenék előnyben, ha rendelkezésükre állna 5000- 25 000 euró, a megkérdezettek első helyen egybehangzóan a bankbetéteket választanák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!