Gazdaság

2010.03.16. 05:15

Döbbenetes bérkülönbség - nem éri meg tanulni?

FMH - Megdöbbentő a különbség a munkaügyi központba érkezett állásajánlatokban kínált bérek között. Egy betanított munkás annyit kereshet, mint egy pilóta.

Miskei Anita

A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központban hosszú hónapok óta kevés a munkáltatóktól beérkező állásajánlat. Orosz Kornél, a székesfehérvári kirendeltség tanácsadójának tapasztalatai szerint a cégek az üres álláshelyek alig 30 százalékát jelentik be. A többit nem hirdetik meg. A tanácsadó azt is hangsúlyozta,  emiatt azt tanácsolják az álláskeresőknek, hogy jelentkezzenek spontán módon egy-egy állásra.
 - A kirendeltségen regisztrált munkanélkülieket  tanácsainkkal segítjük, ha azt igénylik. Például álláskeresési technikák elsajátítását, az állásinterjúkon való megjelenést gyakoroltatjuk velük, sőt, az önéletrajzok elkészítésében is segítséget adunk. A kirendeltségen egy alkalommal fél órán át telefonálhatnak, számítógépezhetnek. Ezalatt több munkáltatót is megkereshetnek telefonon. Amire szükség van, ugyanis a cégek  kevesebb állást hirdetnek meg. Azok, akik makacsul, több alkalommal is próbálkoznak, gyakran kerülnek be  üres álláshelyre. A cégek így jutalmazzák kitartásukat, önbizalmukat  - tette hozzá a szakember. Azt is elárulta, jelenleg alig 30 üres álláshelyről érkezett bejelentés a cégektől. Ezeket pillanatok alatt töltik be az álláskeresők. Ami nem csoda, mert több ezren vannak munka nélkül a megyében.
De ami igazán megdöbbentő, az az ajánlatokban szereplő várható bruttó bér. Kitűnik,  hogy nagy a kereslet a mérnökökre, gépészmérnökökre, illetve a gépésztechnikusokra. A gépészmérnököknek főiskolai vagy egyetemi végzettséggel 180 és 35 ezer forint közötti bruttó bért ajánlanak a cégek, a technikumot végzettek 150-180 ezer forint bruttó fizetésre számíthatnak. Általános orvost is keresnek, itt bruttó 136-176 ezer forintot tudnak ajánlani a jelentkezőnek. Ezt - jóval kevesebb tanulással -,  általános iskolai bizonyítvánnyal is megkeresheti az, aki a hét öt napján háromműszakos munkarendben vállal munkát mint csomagoló. Itt ugyanis a várható bér 130-150 ezer forint közötti összeg. Jóval kevesebb fizetésre számíthat az, aki általános ápolónőként helyezkedne el, itt mindössze 84 ezret, de maximum 100 ezer forintot ajánlanak. A  tanároknak sem ajánlanak többet, a 100 ezer forintos fizetés, amit legfeljebb kínálnak a jelentkezőnek. Egy kőműves 160 ezer forintot is megkeres a munkaügyi központhoz érkezett ajánlat szerint. A kereskedelmi ügyintézők gimnáziumi végzettséggel 74-160 ezer forint közötti bruttó jövedelemre számíthatnak. Ennél jóval kevesebbet ér manapság egy  pilóta, akinek 106-130 ezer forint közötti bruttó bért ajánlanak többéves főiskolai, egyetemi tanulmány után is - derült ki a munkaügyi központba érkezett ajánlatokból.


Megszűnik a kék kiskönyv

Április 1-jétől megszűnik az alkalmi munkavállalói kiskönyv, ezeket  július 31-éig kell leadni a munkaügyi hivatalnak. Az alkalmi munkavállalói kiskönyvet az egyszerűsített foglalkoztatás váltja ki. A munkáltató köteles meghatározott tartalmú munkaszerződést kötni
a munkavállalóval, ha a munkavégzés egybefüggően meghaladja az 5 napot, és a munkavégzés megkezdése előtt elektronikus úton be kell jelenteni az adóhatóságnak a munkavállaló foglalkoztatását. Ha a foglalkoztatás nem haladja meg az 5 napot, elegendő jelenléti ívet vezetni, de a bejelentés kötelező, s telefonon, elektronikus úton is megtörténhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!