Gazdaság

2009.07.01. 02:29

A zsebünknek higgyünk!

Erősen megoszlanak a vélemények az országgyűlés által hétfőn elfogadott, 2010-től életbe lépő adóváltozások kapcsán. A Pénzügyminisztérium kalkulátora szerint jól járunk, mások szerint közel sem lesz ilyen rózsaszín a helyzet. Sőt...

B. Kiss László

A hétfőn elfogadott, 2010-től életbe lépő adóváltozások kitolják a személyi jövedelemadó sávhatárait, ugyanakkor csökkentik az azokra vonatkozó adókulcsokat. Az szja kulcsa a jövő évben 5 millió forintig 17 százalék, afelett pedig 32 százalék, 2011-től viszont15 millió forintig 17 százalék, afelett pedig 32 százaléka lesz. (A jelenleg érvényben levő szabályozás szerint az szja alsó sávja 1,7 millió, amíg az adókulcs 18 illetve 36 százalék.) Ugyanakkor változik a személyi jövedelmadó kiszámításának módja: a szuperbruttósítás lényege az, hogy az adó alapjához hozzáadódik a 27 százalékos munkaadói járulék is. Bizonyos adókedvezmények is megszűnnek. 


A cikkünkhöz mellékelt infografika adatait a Pénzügyminisztérium honlapján található adókalkulátor segítségével számoltuk ki. E szerint jól járunk, még ha változó mértékben is: lesz, akinek csupán egy százalékkal, azaz néhány száz forinttal, és lesz, akinek több mint 13 százalékkal, azaz közel 20 ezer forinttal marad több pénz havonta a zsebében. Mindennek azonban ellentmond, hogy van olyan adószakértő, aki úgy vélekedik: megtévesztő az új szabályozás, adócsökkentésként mutat be adóemelést. Más vélemény szerint az új rendszerben megszűnik az adórendszer progresszivitása, ami azt jelentette, hogy akinek több van, az többet is adózott. Tény, hogy a tárca kalkulátora feltehetően csupán a jövedelemre eső adóval számol, ugyanakkor éppen a mai naptól 20 százalékról 25 százalékra emelkedik az általános forgalmi adó, és nő a jövedéki adó is. Ez pedig - változatlan fogyasztás mellett is - több kiadást jelent. A változások értelmében a természetbeni juttatások közül a munkaadó 25 százalék adót fizet a következők után: üdülési csekk vagy a munkaadó üdülőjében kapott szolgáltatás után a minimálbérig, a melegétkezési jegy után havi 18 ezer forintig, az iskolarendszerű képzés költségének átvállalt része után a minimálbér két és félszereséig, az iskolakezdési támogatás után pedig a minimálbér 30 százalékáig, továbbá a helyi utazási bérlet után. Ugyancsak 25 százalékos adó terheli az önkéntes nyugdíjpénztárba történt munkaadói befizetést a minimálbér feléig, az önkéntes egészségpénztárba pedig a minimálbér 30 százalékáig. A fogalmak közé bekerült, hogy az üdülési csekk kizárólag üdülési és művelődési szolgáltatásra váltható be, de a konkrét szolgáltatások körét az illetékes miniszter határozza meg.A parlament döntése értelmében a jövő évtől bevezetésre kerül a nagy vitákat kiváltó vagyonadó intézménye is. Bevallást akkor kell tennie a tulajdonosnak, ha a lakás számított értéke eléri a 30 millió, a második lakás esetében a 15 millió forintot. A vagyonadó a nagyértékű autókra, vízi- és légiközlekedési eszközökre is kiterjed.

Az eva adókulcsa jövő év elejétől 30 százalék lesz. A változások között van az is, hogy 2010-től a helyi iparűzési adót az APEH szedi be, de az önkormányzatok a beszedett iparűzési adó száz százalékát megkapják.

Az új rendelkezés kapcsán már kedden tiltakozott a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). A szövetség - a távirati iroda közleménye szerint - alkotmánysértőnek, az önkormányzatiság alapértékével ellentétesnek, valamint az önkormányzati alapjogok korlátozásának tartja, és tiltakozik a helyi adórendszer államosítása, a helyi adók beszedésének az APEH szervezetéhez telepítése, valamint a helyi adóbevételek részleges államosítása ellen.

Jövőre az adóparadicsomokba menekített jövedelmeket is megadóztatják. Az év végéig adómentességet élveznek az off-shore cégek tulajdonosai, azután viszont 30 százalékos adó terhe mellett hozhatják haza a pénzüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!