Gazdaság

2009.06.24. 06:20

Hír vagy rémhír? Fellebbentjük a fátylat a veszélyes gombaméregről!

Fejér megye - Hír vagy rémhír? Érdekek összecsapása avagy jóindulatú figyelmeztetés? E kérdések mentén indultunk a fuzárium gabonabetegség nyomába, szakemberekkel.

zaol.hu

A fuzárium penészgomba a gabonaféléket üli meg többnyire, nedves időben pedig éppúgy szaporábban fertőz, mint a szőlőben a peronoszpóra. A gabonatermesztők jól ismerik e kártevő gombát, amely látható romlást okoz a gabonaszemeken, megtöppednek, megszürkülnek a magvak. Tudományos leírása már vagy száz éve megjelent az agrárszakkönyvekben, s a gazdálkodók a védekezési módokat is jól ismerik ellene. Mostani rossz hírét az erősítette fel a fuzáriumnak, hogy bizonyos étkezési termékekben fellelték őket. E gombának több tízezer alfaja létezik a világon, s a gomba által előállított méreganyag, a toxin, ez esetben a mikotoxin valóban veszélyes az emberre. 


A termelők és a kereskedők közti harc eredménye a fuzárium-riadó? Harminc tételt vizsgáltatnak meg
Fotó: FMH

Az internetes és rádiós híradások szerint a teljes kiőrlésű gabonákból készült pékárukban találtak ilyen toxinokat, amelyek a gyermekeknél, különösen a csecsemőknél okozhatnak panaszokat, mérgezéses tüneteket, hormonzavart. Hólabdaként hömpölyög a híre a Szegedi Gabonakutató Kft. vizsgálatának is, amely több kenyér, kifli, gabonanemű étekben vélte felfedezni a fuzáriumot.

- Nem találtak fogást a kereskedők a gabonatermesztőkön, ezt az utat választották az árak letörésére! - fogalmaz szokatlanul keményen Bódizs Tamás agrárszakember, gabonatermelő, a Magyar Agrárkamara országos alelnöke és Fejér megyei elnöke. Bódizs Tamás közismert agrárius az ügy súlyára tekintettel hangoztatja markáns véleményét, s nem szépíti szavait.

- Semmi más oka nincs ennek a vaklármának, mint a spekuláció! - teszi hozzá, s megismétli, hogy semmiféle veszélyt nem jelenthet a fuzáriumos gabona fogyasztása, mivel nincs forgalomban. A felvetésre, hogy e hírekre miért nem reagál határozottan a gabonatermesztők társadalma, Bódizs Tamás röviden válaszol.

- Provokációra milyen választ lehetne adni? Parttalan vita indulna el.

A búza árát 40 ezer forintra taksálják aratás után, legalábbis remélik, hogy ennél nem lesz alacsonyabb. Folyik a verseny a termelők és a kereskedők között...

Vegyes érzelmekkel viseltetik a téma felvetésével kapcsolatban Tomics László, a Mezőfalvi Mezőgazdasági Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, hatezer hektárnyi szántóföld ura. Szerinte is érdekharc állhat amögött, hogy bedobták ezt a fuzárium-ügyet. Több évtizede dolgozik az agráriumban, megélt egyet-mást, s csak azt hangsúlyozza, hogy a fuzáriumos búzán meglátszik a gomba okozta elváltozás, s azt nem szokták sem az állatoknak adni takarmányként, sem a liszt alapanyagaként nem kerülhet a malomba. Az aszályos, száraz idő egyébként sem kedvezett a gombáknak, s mostanra már nincs ideje megfertőzni a termést. A gazdálkodók a vetőmag gondos kiválasztásával, a helyes talajművelési és növényvédelmi eljárásokkal veszik elejét a gombásodásnak, s az időközben megjelenő kártevő ellen azonnal fellépnek. A megfelelő termelési, betakarítási és tárolási gyakorlat alapkövetelmény.

Bódizs Tamás kis európai agrárkitekintést is tesz. Hazánkban, Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban nem jeleztek fuzárium-rohamot, Olaszország idei csapadékosabb időjárása alkalmával esetleg megjelenhetett volna a gomba, de erről sincs hír, miként az USA-ból sem hallik ilyesmi. Németországban, Ausztriában elvileg az időjárás miatt megjelenhetett volna az inkriminált toxintermelő, de ez is merő találgatás. Mellesleg Olaszországba mi exportálunk gabonát, ha szerencsénk van...

Harminc tételt vizsgáltat a megyei állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomás - mai nevén Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Gombos Zoltán megyei főállatorvos lapunk kérdésére elmondta, hogy nemcsak alapanyagot, vagyis lisztet, hanem készterméket is küldtek a budapesti laboratóriumba. Az úgynevezett megerősítő - egyébként igen költséges vizsgálatok - eredménye feltehetően ma vagy holnap megérkezik a hivatalhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!