Gazdaság

2009.06.10. 02:29

Átláthatóságot a korrupció ellen!

Székesfehérvár - A korrupció visszaszorítása érdekében szigorú etikai kódex bevezetését szorgalmazza a Transparency International. A helyzetre jellemző, hogy a szervezet megyei tájékoztatóján alig fél tucatnyian voltak.

Klecska Ernő

A korrupcióellenes nemzetközi szervezet, a Transparency International felmérése szerint Magyarországon a politikusokat tartják a legkorruptabbaknak. Nemzetközi becslések szerint a korrupció a beszerzéseket 25 százalékkal drágíthatja, a feketegazdaság pedig két-, két és félezer milliárd forint kárt okoz az országnak.

A szervezet, amely szerint a közbeszerzések - bár céljuk eredetileg az, hogy a közpénzek a közérdeknek megfelelően kerüljenek felhasználásra, azaz jó minőségű szolgáltatást alacsony áron vásároljanak - csak alig 10 százaléka zajlik teljesen szabályszerűen, országjáró roadshow-val próbálja népszerűsíteni a közbeszerzések megtisztítása érdekében kitalált átláthatósági megállapodását. E sorozat tegnap ért Fejér megyei állomására, de mivel alig fél tucatnyi érdeklődő jelent csak meg, negyed óra alatt gyakorlatilag be is fejeződött.

Az elképzelés lényege egyébként az, hogy egy független monitorozót vonnak be a közbeszerzésbe, amely már a kiírást is felügyeli és véleményezi, majd nyomon követi a pályázók tevékenységét az eredményhirdetésig, a győztes esetében pedig a megvalósítás végső fázisáig - ismertette a kezdeményezés lényegét Alexa Noémi ügyvezető igazgató.

- Lényeges, hogy már a kiírás előkészítésébe is bekapcsolódjon, mert sokszor úgy határozzák meg a részvételi specifikációt, hogy annak csak néhány, esetleg egyetlenegy vállalat felel meg. A források nem megfelelő felhasználása mögött a klasszikus (kenőpénzes) korrupció mellett kölcsönös szívességek hálózata, szakszerűtlenség, túlszabályozás, egyéni részrehajlás, valamint nem megfelelő stratégiai tervezés is állhat, ami nem csak drágítja a beszerzéseket, de gyakran rossz minőségű, szükségtelen termékek és szolgáltatások beszerzését okozza - vélik a szervezet szakértői.

A résztvevők közt a vállalkozások közül csak a Fehér Ablak munkatársát sikerült felfedeznünk. A fehérvári önkormányzat - amint azt Shulczt György, a polgármesteri hivatal városstratégiai tanácsadója elmondta - keresi annak a lehetőségét, hogy egy mintaprojeknél bevezethesse a korrupció-ellenes szervezet standardjait.A korrupció ellen sokat tehetnének a civil szervezetek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!