Gazdaság

2009.05.15. 05:50

Lehúzhatják a rolót - a kormány padlóra teszi a szakképzést

Budapest, Fejér - A szakképzés ellehetelenülését, a tanulószerződések tömeges felmondását eredményezheti az a megszorító csomag, amelyik csökkenti a leírható költségeket.

Klecska Ernő

Az Országgyűlés az adótörvényekkel együtt hétfőn elfogadta a változásokat a szakképzés területén is. A megszorítások miatt ezentúl nem lehet majd elszámolni a tárgyi eszközök beszerzését, karbantartását, bérlését, felújítását a cégeknek, akik tanulókat alkalmaznak - ez eddig teljesen elszámolható volt a képzési hozzájárulásból -, s az eddigi 50-ről 20 százalékra csökken a tanulók bérének állami finanszírozása a minimálbér arányában. Mivel a kötelezően előírt pénzbeli juttatás a minimálbér 30 százalékára emelkedik, a cégeknek kell 10 százalékot kigazdálkodniuk.

Mindez oda vezethet - jelezte a kormányfőnek és több miniszternek is levélben Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, hogy 61 százalékkal visszaesik a tanulószerződések száma, és idővel szakemberhiány alakul ki.

A levélhez, amely a már elfogadott törvény módosítását, a szakképzési hozzájárulás korábbi, működőképes rendszerének visszaállítását kéri, több szervezet is csatlakozott. A munkaadói érdekképviseletek részéről az Agrár Munkaadói Szövetség, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége, az Ipartestületek Országos Szövetsége, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Magyar Iparszövetség, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége jelezte támogatását. A munkavállalói érdekképviseletek közül a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés csatlakozott.

A helyzet az adatok szerint is több mint aggasztó. A MKIK 1000 gazdálkodó szervezet körében elvégzett felmérése szerint az új szabályok miatt 74 százalékkal, több mint 32 ezerrel csökkenne a tanulószerződéses tanulók jelenlegi 44 ezres létszáma. Több, lapunk által megkérdezett kamarai és önkormányzati szakértő szerint is lenne más megtakarítás: például a Munkaerő-piaci Alap 38 milliárd forintos képzési alaprészében a szakképzéssel közvetlenül össze nem függő tételek többmilliárdos támogatásának csökkentésével.

Lehúzhatják sorra a rolót...

A felmérés szerint a gazdálkodó szervezeteknél gyakorlaton lévő tanulók jelenlegi 50 százalékos aránya 25 százalékra csökken, az építőiparban a vállalati gyakorlati képzőhelyek 70-80 százaléka megszűnik. A kieső 20 ezer tanulószerződés következtében az érintettek kikerülnek a foglalkoztatási és társadalombiztosítási rendszerből, elvesztik a tanulószerződés által biztosított szociális státuszukat is, azon iskolák pedig, akik jelenleg sem rendelkeznek tanműhelyi kapacitással, nem kapnak fejkvótát, megszüntetik a tevékenységüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!