Gazdaság

2009.04.14. 02:29

Mikor lesz végre euró Magyarországon is?

Székesfehérvár - A gazdasági mutatóink alapján egyelőre nehéz még jósolni is, mikor vezethető be Magyarországon a közösségi valuta - hangzott el egy szakmai tájékoztatón.

Ármás János

Az úgynevezett maastrichti konvergencia kritériumok - a nemzeti valuta árfolyamának, illetve a jegybanki kamatoknak a stabilitása, valamint az államadósság hiányának mértéke - határozzák meg, hogy egy EU-tagállam mikor csatlakozhat a közösségi valutát használó euró-zónához. Ezt a folyamatot meghatározó magyar konvergencia programról tájékoztatta az önkormányzatok, illetve a civil szervezetek képviselőit a megyeházán Rácz Margit, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója, előadásában rögzítve: ha nem egy világgazdasági válság kellős közepén lenne az állam - a költségvetési hiány elmúlt években elkezdett rendbetétele , konszolidálása okán -, elmondhatnánk, a következő évtized elején bevezethető lehetne hazánkban is az euro. Ám a válság miatt (euro-zónán belül és kívül is) mindenki jóval nagyobb hiányt fog a nemzetháztartásban felhalmozni, mint azt a konvergencia kritériumok megengednének.

Itthon államkötvények kibocsátásával sem sikerült finanszírozni az államháztartás hiányát, a következmény: az egekbe mentek a jegybanki alapkamatok. A konvergencia kritériumok szempontjából vizsgálva elmondható, a folyó államháztartási hitel még nem annyire vészes, ugyanígy nem állunk igazán rosszul még az inflációval sem. Ám az államadósság magas, bár a szakember szerint még nem is a kezelhetetlenség szintjén.

Rácz Margit kiemelte, az igazán nagy probléma: Pénzügyileg kiszáradt a magyar gazdaság, így nem tudjuk finanszírozni az államadósságot - tehát nem az adósságunk mértéke az igazán komoly gond, hanem a meglévőt sem vagyunk képesek miből visszafizetni. Innen a jelenlegi gazdasági környezetben viszont nagyon nehéz tovább-lépni. Ami megoldást jelenthet, azok a sokat emlegetett megszorító intézkedések következményei, amelyek a keresletszűkítéshez vezetnek majd - ez a konvergencia kritériumok teljesítésére jó hatással lehet.

Jelenleg több euro-zónában lévő állam is komoly költségvetési gondokkal küzd. Amennyiben ezt nem tudják megoldani, komoly pénzbírságra számíthatnak az EU-tól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!