Gazdaság

2009.04.09. 02:28

A pálinka védelmében!

Gárdony - Éveken át tartó egyeztetések után megalakult a Pálinka Nemzeti Tanács. A grémiumot tegnap az agárdi pálinkafőzdében tartott szakmai napon mutatták be.

Klecska Ernő

Egy tavaly elfogadott törvény a pálinka mint nemzeti kincs megóvása érdekében rendelkezett a tanács létrehozásáról. A 13 tagú testületben az agrár- és a pénzügyminiszter mellett a szakmai szervezetek képviselői kapnak helyet, tagjait a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nevezi ki 3 évre. E szervezet felügyeli és szervezi a pálinka minőségének ellenőrzését, s eljárást kezdeményezhet azok ellen, akik szabálytalanul használják e megnevezést - mondta Harcz Zoltán, az agrártárca kabinetfőnöke. A tanács tagjai: Barabás Attila (Győri Likőrgyár) Békési Zoltán és Bolyhos Zoltán (Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete), Csalló Jenő (Pannon Pálinkafőzők Egyesülete), Császár Antal és Savanya Géza (Gyümölcspálinka-főzők Egyesületeinek Országos Szövetsége), Molnár János (Pénzügyminisztérium), Frank Odzuck (Zwack Unicum) Oroszné Prekop Erzsébet (Miskolci Likőrgyár), Panyik Gáborné és Szilágyi László (Pálinka Céh), Papp József és Piros László (Magyar Pálinka lovagrend).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!