Foci

2015.09.06. 18:54

Északír-magyar: mindenki győzni akar

Belfast - Az északír fővárosban érthetően rendkívüli érdeklődés előzi meg a hazaiak és a magyarok hétfő esti, magyar idő szerint 20.45-kor kezdődő összecsapását. Aki nyer, nagy lépést tesz a kontinensviadal felé.

Horog László

A taxis közli, míg a reptérről a hotelbe szállít bennünket, hogy őt különösebben nem hatja meg a futball, de a többi honfitársát igen, az ország lázasan várja a hétfői selejtezőt. Ami nem is csoda, Európa-bajnokságon még nem szerepelt Észak-Írország, vb-n viszont már kétszer is, utoljára akkor, amikor mi, 1986-ban. Ők is ott voltak nem pusztán Mexikóban, négy évvel korábban, Spanyolországban is. Igaz, előzőleg a magyarok folyamatosan, ők viszont soha. Ezért is fokozott a várakozás a hétfő esti derbit illetően. Az természetes, hogy az összes jegy elkelt, ráadásul mindössze tízezren férnek a létesítménybe, ahol építési munkálatok zajlanak. A hazaiak a selejtezők tavaly szeptemberi indulásakor nem gondolták, hogy a zárás előtt három fordulóval az F-jelű négyes élén várják a végjátékot. Kezdésként,  

0-1-ről fordítva, győztek az Üllői úton, ezzel kirúgatva Pintér Attilát, a magyar kapitányt, majd a folytatásban is vitézkedtek, azzal, hogy múlt pénteken 3-1-re verték idegenben Feröert, az élre ugrottak. A mérkőzés jelentősége számukra egyértelmű: ha hétfőn nyernek, a további eredményektől függetlenül ott vannak a jövő nyári, franciaországi Európa-bajnokságon. A döntetlen is nekik kedvez, hiszen ők momentán 16 ponttal rendelkeznek, a románok 15-tel, a magyarok pedig 12-vel. Ezt domborította ki a vendéglátók szövetségi kapitánya, Michael O' Neill előbb a Belfast Telegraph vasárnapi hasábjain, majd a délutáni sajtótájékoztatón.

- Magabiztosak vagyunk, ugyanis eddig jó eredményeket értünk el. Az első fordulóban megvertük Magyarországot Budapesten, de pontosan tudjuk, most más csapat vár ránk. Kemény meccsre számítunk, Magyarország nem kapott gólt a legutóbbi öt találkozóján. Bízunk benne, hogy nyerünk hétfőn, három pontért szállunk harcba. A sorsunk a saját kezünkben van, nem hiszem, hogy idegesnek kellene lennünk. A célunk az első háromba kerülés volt, de most esély nyílt előttünk, hogy megnyerjük a csoportot. A célunk most már az, hogy az első két hely valamelyikén kijussunk az Eb-re. Sokat tettünk azért, hogy idáig eljutottunk - közölte optimistán.

A magyarok német szakvezetője, Bernd Storck és Gera Zoltán képviselte nemzeti együttesünket a vasárnap kora este megszervezet sajtótájékoztatón.

- Ellenfelünk a legjobb csapat a csoportban, a legtöbb gólt lőtték és a legtöbb pontot szerezték. Ezzel együtt is nyerni szeretnénk, ugyanis számunkra csak ez az eredmény igazán jó, ha szeretnénk a csoport első két, azonnali továbbjutást érő helyén végezni. A románok ellen már bizonyítottuk, hogy jól védekezünk, remélem, hétfőn este azt is igazoljuk, hogy támadni és gólt, gólokat lőni is képesek vagyunk mondta a szövetségi kapitány. Gera Zoltán azt közölte, a hazaiak főként pontrúgásokból veszélyesek, amúgy kimondottan jó csapatot alkotnak. Három északír labdarúgót testközelből is ismer, velük együtt szerepelt Angliában töltött évei során. A helyzetünk nem rossz, még három mérkőzés van hátra a selejtezőkből, bízom abban, hogy ott leszünk az Európa-bajnokságon. Ehhez persze jó eredményeket kell elérnünk. Például hétfő este is - tette hozzá.

A Vidi pénteken, fél óra játék után, sérülés miatt lecserélt védője, Juhász Roland nem tartott a küldöttséggel, Storck a Puskás Akadémia fiatal középpályását, Márkvárt Dávidot hívta be utólag a keretbe. Lang Ádám, ahogy a románok ellen, ezúttal is a kispadon foglal helyet.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!