Foci

2012.10.24. 04:48

Kupacsata: bravúrra várva

Székesfehérvár – Csütörtökön, 19 órától a harmadik mérkőzését játsza a Videoton labdarúgó-csapata az Európa Liga csoportkörében. A fehérváriak vendége ezúttal az FC Basel 1893 lesz.

Bobory Balázs

A svájci klub minden idők harmadik legsikeresebbje hazájában, 15 bajnoki címmel és 11 kupasikerével. Története 1893 óta íródik, akkor egy bázeli újságban hirdetést adtak fel, amelyben az újonnan alakuló helyi futballcsapatba játékosokat kerestek. Nehézkes volt a kezdet és a folytatás is: a drukkereknek 40 évet kellett várnia, mire a csapat megnyerte első trófeáját, 1933-ban a kupaküzdelmeket követően sikerült az élen végezni. Az első bajnoki cím 20 esztendővel később, 1953-ban került a dicsőséglistára.



Az FC Basel 1967 és 1980 között volt a legsikeresebb: hét bajnoki címet ünnepelhetett ebben az időszakban. Aztán jött a lassú leépülés, amely után a klub 1987-ben kiesett az élvonalból és egészen 1994-ig nem jutott vissza. A tündöklés 2001-től folytatódott, ekkor nyitották meg a St. Jakob- Park Stadiont, a sikerek pedig belengték a lelátókat. A piros-kékek ismét bajnoki címeket, kupákat nyertek, a 2002-2003-as szezonban pedig a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé kerültek, amely akkor a második csoportkört jelentette.

A bázeliek azóta is hazájuk legnevesebb csapatának számítanak, az előző idényben megismételték a bravúrt, ismét a BL nyolcaddöntőjéig meneteltek, megelőzve csoportjukban a Manchester Unitedet is. A 16 között a Bayern München jelentette a végállomást, a bajorok aztán leigazolták a svájciak legtehetségesebb játékosát, Xerdan Shaquirit is. A szélvészgyors szélsővel a jószerencse is távozott Bázelből, hiába maradt rengeteg neves labdarúgó (Alexander Frei, Marco Streller, Philipp Degen, David Degen) a keretben. A piros-kékek bukdácsolnak ebben a szezonban, talán ezért is váltották le a kispadon Heiko Vogel vezetőedzőt és érkezett helyére a tehetséges Murat Yakin. Csodát ő sem tett, bemutatkozásként Luzernben 1-0-ra kapott ki együttesével. Reméljük, a siker édes ízét nem Székesfehérváron érzi meg először...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!