Foci

2012.06.19. 21:24

Rooney, a végzet

Donyeck, Kijev – A D-csoport utolsó fordulójában még három csapatnak, a franciának, az angolnak és az ukránnak volt esélye a továbbjutásra. Minden bizonnyal sokáig lesz még téma Vad II István bakija...

Matók János

Az ukrán kozákok serege, vagy az angol könnyűlovasság kerül ki a véresen komoly csatából? Ez volt a kérdés kedden este Donyeckben. Az még 1854 októberében történt, amikor 4 zavaros parancs, 119 halott ember és 375 elpusztult ló – röviden ez jellemezte a brit hadtörténelem egyik leghírhedtebb epizódját, 670 huszár, ulánus és könnyűdragonyos öngyilkos rohamát a Krím-félszigeti Balaklavánál.

Igaz, akkor a szövetséges brit, francia és török csapatok az oroszok ellen harcoltak, amíg a Donbas Arénában a Sevcsenko nélkül felálló ukránok, az eltiltása miatt az Eb-n most bemutatkozó Rooney-val a soraiban kezdő angolokkal néztek farkasszemet. A tét fajsúlyos: a továbbjutás kiharcolása volt a negyeddöntőbe, mindez Kassai Viktor dirigálása mellett. Azt nem mondhatni, hogy eszeveszetten esett volna egymásnak a két csapat, de tény, hogy az ukránok jóval többször próbálkoztak, főleg Jarmolenko aktivizálta magát, ám a körmünket nem rágtuk le az izgalomtól, az első félidőben nem is született gól.

Nem úgy a másodikban, amikor is a 47. percben Pjatov kapus „lepkézését” kihasználva Rooney fél méterről fejelte a labdát a hálóba, 1-0. Sőt, percek múlva a gólszerző duplázhatott volna, de a vágta végén elfogyott a szuflája, s Jarmolenko beérte. Két óriási ukrán helyzet következett, s a másodiknál, Devics emelésénél az alapvonalon álló Vad II István nagyot hibázott, hiszen Terry vastagon a gólvonal mögül kanalazta ki a labdát. Ezt követően felváltva forogtak veszélyben a kapuk, de több találat nem született, pedig Sevcsenko is pályára lépett. Az ukránok kiestek, az angolok vasárnap az olaszokkal játszanak a negyedöntőben.


A svédek a becsületükért is játszottak

A csoport másik összecsapásán a svédek és a franciák csaptak össze egymással. A nulla pontos skandinávok lényegében tét nélkül, ámbár a becsületükért játszottak. És Ibrahimovics góljával vezettek, majd Larsson talkálatával 2-0-ra győztek. De így is a franciák jutottak tovább, szombaton a spanyolokkal játszanak az elődöntőbe jutásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!