Corpus Rézfúvós Kvintett és Melodika Project

2019.06.07. 07:53

Pünkösdi Virágálom – Virágba borul a belváros pünkösd tiszteletére

A magyar népi kultúrában számos szokás kapcsolódik pünkösdhöz, az egyik ilyen, amikor az ablakokba vagy a ház kerítéslécei közé zöld ágakat, virágokat tűznek, hogy ne csapjon beléjük a villám.

FMH, V. Varga József

A szebbnél szebb virágkompozíciók nyolc belvárosi helyszínen lesznek láthatók Fotó: FMH-archív

Fotó: FMH-Archív (NN)

Fehérvárt bizonyosan elkerüli mostanában a mennydörgés, hiszen virágba borul a belváros pünkösd tiszteletére – szögezik le a szervezők. A virágkötők évről évre más-más tematika köré építik fel impozáns kompozícióikat, melyeket zenés körséta során is szemügyre vehetnek az érdeklődők. Az idén a színek kavalkádja lesz az a téma, amely az alkotókat inspirálja. A közönség szavazhat is az alkotásokra, a közönségdíj nyertese értékes ajándékot kap. A rendezvényt számos kulturális, szórakoztató program, koncert kíséri. Az elmúlt évekhez hasonlóan az ifjú virágkötők, a virágkötés iránt kedvet érző iskolák diákjai is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra: a „kisinasok” versenye ebben az esztendőben is folytatódik.

A szebbnél szebb virágkompozíciók nyolc belvárosi helyszínen lesznek láthatók
Fotó: FMH-archív

A Városház téren a pénteken 17 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök. Utána az első alkalommal életre hívott FolKid Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztiválon szereplő csoportok részvételével körséta indul a virágkompozíciók helyszíneire. A színpadi virágkötést és árverést 18 óra 30-tól Szabó János szakújságíró, a Virágkötők és Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviselője dirigálja, az Oázis és a Virágvár közreműködésével. Este héttől a gyermek népművészeti fesztivál résztvevői adnak műsort; a színes programok szombaton, pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn is folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!