Etyek

2014.03.17. 15:15

Etyeki Magyar-kút közösségi ház

Etyek – A régi, kiszolgált könyvtár helyén a község arculatához illő közösségi házat avattak március 15-én. A Kálvária mellett, a Magyar-kút közelségében, az öreg szőlők aljában szolgál ezentúl.

Zsohár Melinda

„Már most látom, majdnem kicsi lett az épület. Egyeztessünk csak a bővítésről!” – mondta Garaguly Tibor polgármester a tágas, hangulatos faluház avatóján. Felszabadult nevetés övezte tréfás elszólását, hiszen még sem száradt a festék a falakon. Valóban, megtelt az impozáns, többszárnyú faajtókkal egybenyitható három helyiség, amelyben egy szép kandalló hivatott a hangulatot fokozni. A tetőtér zöldre pácolt gerendái várják a következő építési szakaszt, amikor a rusztikus belsővel újabb teret és helyet nyernek, immáron újabb anyagi erőfeszítéssel a mostani közösségi ház teljes elkészültével. Természetesen ez a rész nem szerepelt az utófinanszírozású pályázat 83 millió forintos költségvetésében, amit elő kellett teremtenie az önkormányzatnak. A polgármester köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki a takarékoskodásban részt vett és érintett volt – márpedig mindenki az volt. Etyek is nehéz időszakon jutott túl, amelyet maguk mögött hagyni látszik mind az önkormányzat, mind a község, a gazdasági válságot pedig talán az országgal együtt szintén meghaladjuk lassan.

Ivanyik Andrea jegyző, Baráti Andi könyvtárvezető és Garaguly Tibor polgármester a gyerekekkel: Andrási Vilmossal és Schmidt-Vampée Yasmine-nal

A 345 négyzetméteres épületben kapott helyet a felnőtt és gyermekkönyvtár, a mintegy újabb ötmillió forintból elkészül a tetőtér is. Garaguly Tibor megemlékezett az előző, 60-as évekbeli klubkönyvtárról, amelyet egy hajdani gazdasági épületből alakítottak át, s sok fiatal jó emlékezetében őrzi a helyet. Eredetileg csak átalakítására készültek, de rossz állaga miatt a bontás vált szükségessé, vadonatúj ház „nőtt ki a földből” az 2013. augusztus 5-iki kezdéstől. A könyvtárak mellett előadó-, kiállító-, tárgyaló- és vetítőterem kapott helyet, a foglalkoztató, az informatikai és a közösségi tér kisebb-nagyobb területűre alakítható a térelválasztó megoldások segítségével. A tetőtérbe költözik az Etyeki Hegyközség és az Etyeki Borút Egyesület. Hatalmas terasz növeli künn a teret, hamarosan építik a falu kemencéjét. A Szegedi Béla ültette dióliget fái már nődögélnek a Magyar-kút névre keresztelt közösségi ház mögött.

Fotók: Szabó Erika

Sokan eljöttek együtt örülni a beruházás sikerén, méltó és emelkedett ünnepséggel köszöntötték legkedvesebb nemzeti évfordulónkat. A Magdó Ildikó vezette Signum Kórus és a helyi versmondók – a tizenévestől az érett korú előadóig – rangos és igényes műsort adtak. Fiatal etyeki művészek kaptak lehetőséget szárnybontogató tehetségük bemutatására: Mráz Lilla, Erdős Dénes és Bodócs-Ascher Ruby kerámiái, fotói, illetve rajzai ékesítik a termet.

A megjelent Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a kampányidőszak ellenére sem szólt aktuálpolitikáról. „Az 1848-49-es idő lelkünkbe égett, az alkotó és cselekvő hazaszeretet, a márciusi ifjak bátorsága máig ható üzenet” – mondta, s a közösség erejét, a nemzeti összetartozás jelentőségét emelte ki. Siroki Angéla önkormányzati képviselő ünnepi beszédében a történelmi eszményeket idézte meg, majd a ház elkészültében közreműködőknek mondott köszönetet Garaguly Tibor polgármester. Baráti Andi könyvtárvezető nagy tapsot kapott, szinte megszállott módon vezényelte a munkálatokat, hangsúlyozták méltatásakor. Juhász Sala Péter ajándékként tervezte meg a nagyterem kandallóját. Végül a két keresztény felekezet papjai megáldották a házat, amelynek frissen felásott kertjében Nagy Kristóf oroszlán-szobra várja, hogy zöldbe és virágba boruljon környezete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!