Ercsi

2017.07.14. 19:40

Ercsi településkép: értékek és ajánlások

ERCSI Az előírás szerint a városban is készül a Településképi Arculati Kézikönyv, amelyről lakossági fórumon tájékoztatták a helyieket.

Bokros Judit

A Településképi Arculati Kézikönyvet (TAK) és a településképi rendeletet minden településnek kötelező idén október 1-ig elkészíteni. A munkával Ercsiben - pályázat útján - szakértői irodát bíztak meg, s a Kistérséggel közösen bevontak egy főépítészt, Szabóné Pányi Zsuzsannát is.

A fórumot követően Oláh Mihály Zoltán vezető tervező elmondta: elég jó arányban vettek részt a tájékoztatón, amelynek egyik célja, hogy bevonják a lakosságot is mint partnereket a könyvkészítés folyamatába. A fórumon ismertették a kormányzati szándékot, a módszertani és egyéb tudnivalókat a készülő kiadvány kapcsán. Tartottak településtörténeti ismertetőt, valamint szó esett Ercsi épített értékeiről, amelyek bekerülnek a könyvbe.

Ercsinek is vannak jellegzetességei, ezt is lejegyzik Fotó: a szerző

A szakember Ercsi jellegzetességeiről elmondta: a városra egyrészt halmazszerű, másrészt egyenes, raszterszerű településforma, elrendezés jellemző. A településtörténetben a lakosság követte a hozott beépítési módokat, ezeknek megfelelően alakította a telkeket, a házakat. Nagyon jellemzőek például a különböző korban épült, különféle tetőzetű épületek.

A lakosság a fórumon nagyrészt arra volt kíváncsi, mi lesz a jövő, hogyan alakulhat a településkép. Amint azt Oláh Mihály Zoltán kifejtette: a kézikönyvnek akkor van értelme, ha ténylegesen segíti a lakosságot, a döntéshozókat. Ezért egyik célja az értékek felmutatása, megőrzése, ám emellett arra kell koncentrálni, milyen ajánlásokat tegyenek a jövőre vonatkozóan. A negatívumok helyett a jó példákra helyezik a hangsúlyt, amelyek alapul szolgálhatnak a későbbi építkezésekhez.

A kézikönyv és a rendelet elkészítésének költsége nettó 3,5 millió forint - tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!