Enying

2014.07.03. 15:30

Továbbra is öt település alkotja az Enyingit

Mezőszilas, Igar - A kormányrendelet szerint indokoltnak minősül az átcsatolási kezdeményezés, ha ezzel az államigazgatási feladatok hatékonyabb ellátása biztosítható, vagy ha a közlekedési feltételek jelentősen megváltoznak. Nem így történt.

V. Varga József

A mezőszilasi önkormányzat testülete februári rendkívüli ülésén kezdeményezte a település átcsatolását a Sárbogárdi járástól az Enyingihez. Mennének írtuk akkoriban.

Mezőszilas történelmi hagyományai Enyinghez kötődnek állt egyebek között az indoklásban. A 64-es úton könnyebb elérni autóbusszal Enyinget, mint Sárbogárdot. A testület attól is tartott, hogy az egészségügyi szakrendelő-intézetek a későbbiekben a járásokhoz kötődnek majd, és így Enying helyett Sárbogárdra kellene lényegesen rosszabb közlekedési feltételekkel utazni a lakosoknak. Enying esetében a személyes részvételhez kötött, főként a munkaügyi kirendeltséghez kapcsolódó ügyintézés hatékonyabb ellátását remélte a testület.

Németh Ágnes kedves barátja Mezőszilasnak. Az utca és a könyvtár a Kossuth-díjas író nevét viseli. Az emlékszoba Németh László szilasbalhási kötődését idézi a nagyszülők egykori házában

Magyar József polgármester lapunknak kifejtette: az önkormányzati határozatot annak rendje és módja szerint időben felterjesztették a megyei kormányhivatalhoz.

Igar esetében már a múlt évben felmerült, hogy járást váltanának. Elutasították kezdeményezésüket, mivel területileg sem kapcsolódtak a szomszédos járáshoz. Bognár János polgármester érdeklődésünkre akkor elmondta: idén nem került szóba testületi ülésen a járásváltás szándéka. Megtudtuk: a kormányhivatalnál egyeztető megbeszélésre hívták valamennyi érdekelt felet, és végül is arra kérték a szilasiakat, tárgyalják újra járásváltási szándékukat. A képviselő-testület hosszas vitát követően megváltoztatva korábbi döntését úgy határozott, eláll szándékától. A vélemények különböztek, nem született egyhangú döntés.

A mezőszilasi elöljáró elmondta: a tárgyalások során arról biztosították őket, hogy a települési ügysegéd továbbra is hetente kijár a faluba, s szintén hetente egyszer külön autóbusz közlekedik Mezőszilasról és Igarról Sárbogárdra, a járási hivatalhoz. A kormányhivatalnál elhangzott: a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ügyintézés általában nem igényel személyes megjelenést az ügyfelek részéről a járási központban, az ügyeket lakóhelyükön, illetve postai úton is intézni tudják. A munkaügyi irodába viszont ezentúl is Bogárdra kell az érintetteknek utazni.

Bognár János igari elöljáró megjegyezte: borítékolni lehetett volna a történteket .

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!