Enying

2014.07.31. 13:20

Gyémánt diplomát kapott Lázár Jánosné Éva tanítónő

Mezőkomárom - Gyémánt diplomáját vehette át nemrégiben Lázár Jánosné Éva, a mezőkomáromi iskola tanítónője.

Házi Péter

– Igazi pusztai gyerekként nőttem fel Alsószentivánon, mezítláb gázoltam télen a hóban, nyáron meg a porban – mondja az 1929-ben született Lázár Jánosné Éva néni, aki nemrégiben vehette át Köő Péter mezőkomáromi polgármestertől a gyémántdiplomáját. Pedig, amint mondja, kántortanító édesapja nem akarta, hogy lánya is tanító legyen: Nem leszel te a népnek a napszámosa! – mondogatta, miután a harmincas években igencsak rosszul fizették a pedagógusokat.

Éva néni arra a legbüszkébb, hogy minden rendű és rangú gyermeket sikerült megtanítania olvasni. Fotó: Házi Péter

A kis Éva így a fehérvári Boldog Margit (mai Teleki) Leánygimnáziumban tanult. Aztán a háború után mégiscsak a pápai tanítóképzőbe került, innen pedig egyenes út vezetett a tanításhoz. 1952-ben a Szabadhídvég melletti Pélpusztán kezdte tanítói pályáját, a kolléganője, Balikó Dezsőné nagyon örült a fiatal pedagógusnak, hiszen addig egyedül tanította mind a nyolc osztályt, az olajos padlójú épületben még villany sem volt: – Az ide járó pusztai gyerekek olykor kilométereket gyalogoltak. Szinte féltek az ismeretlen tanítótól, tőlem, de aztán annyira sikerült őket magamhoz szelídítenem, hogy el sem akartak engedni.

Köő Péter polgármester adta át Éva néninek a gyémántdiplomát. Fotó: önkormányzat

1958-ban, amikor Mezőkomáromban férjhez ment, a mostani óvoda épülete volt az iskola, ott kezdett el tanítani. Örökre hű maradt Mezőkomáromhoz, 84-es nyugdíjazásáig, sőt, azután is itt tanított. Merthogy 60 évesen visszahívták, „vár rá" egy induló osztály. Éva néni, aki a legbüszkébb arra, hogy minden gyermeket sikerült megtanítania olvasni, igent mondott. Mert számára tényleg a gyermekek jelentik a mindent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!