Enying

2011.11.18. 08:31

Papp Laci bokszkesztyűje

Dég, Tác - Duplán egyedi műtárgyak, amelyek egyszerre állítanak emléket egykori gazdáiknak és a kortárs képzőművészetnek. Kárpáti merész ötlete új, más dimenzióba emel.

V. Varga József

Tandori Dezső sapkáját a táci kötődésű Fehér László illesztette művébe. Papp László bokszkesztyűjét a Dégről elszármazott Verebics Katalin festménybe ágyazta, testvérhúga, Verebics Ágnes pedig installációba foglalta.


A Magyar Művészetért Díj 2011. évi kitüntetettje, a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria Hungarikonok címmel a Vermes-villában mutatta be a híres Kárpáti-gyűjteményt, amely mára a magyar kultúra, sport és közélet kiválóságainak  a művészeti alkotásba komponált emblematikus tárgyakon keresztül  mintegy nemzeti tablójává vált.
Amint Verebics Gézától, a Verebics-lányok édesapjától megtudtuk: Kárpáti Tamás hosszú éveken át gyűjtögette a hírességek relikviáit, majd a legkiválóbb kortárs magyar képzőművészeket kérte fel arra, hogy gondolják tovább az ereklyéket, tárgyakat, helyezzék bele festménybe, szoborba, hogy az általuk hozzáadott értékkel az objektből szubjekt, esetünkben Hungarikon válhasson.
A múlt (és a közelmúlt) nagy mesterei előtt korunk művészei tisztelegtek: a töb-biek között Nádler, Kentaur, Radák, B. Müller, Szurcsik, efZámbó, Szotyori, Tettamanti, Szemadám vagy éppen Fehér és a Verebics-nővérek.
A jeles gyűjteményt bemutatták már Budapesten, Egerben, Bécsben (Collegium Hungaricum) és  Keszthelyen.
Olyan egyedi eszközökkel, kellékekkel találkozhattunk az alkotások által, mint Karinthy Frigyes írógépe, Nagy Imre órája, Barcsay Jenő ecsete, Faludy György botja, Grosics Gyula trikója, Örkény István zsebórája, Kertész Imre kalapja, Makk Károly rendezői széke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!