nem is olyan nagy ördöngösség

2018.01.11. 12:41

Így bánjunk jól az idővel!

Igazából két dolgon múlik az egész: a tudatosságon és a hatékonyságon.

Az időmenedzsmenttel kapcsolatos tréningek egyik alapja, hogy megtanítsák az embert különbséget tenni a sürgős és a fontos dolgok között, sokszor ugyanis hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ami sürgős, az egyben fontos is.

Emiatt aztán a fontos dolgokat mindig halogatjuk, csakhogy így nem mi irányítjuk az életünket, hanem a körülmények. Az egészségmegőrzés szempontjából például fontos a rendszeres sport, de a napi teendőink miatt sokszor hajlamosak vagyunk elhalasztani a mozgást.

A fontos és a sürgős dolgokat előre kell hozni, de a kettő közül mindig a fontosat kell választani.

Akkor gazdálkodunk jól az időnkkel, ha hatékonyan végezzük a teendőinket. Ehhez alapvető követelmény, hogy ne szakítsuk félbe a tevékenységünket például azzal, hogy tízpercenként megnézzük az e-mail-jeinket. Egyrészt az agyunk nem tud ilyen gyorsan kapcsolgatni a feladatok között, másrészt nagyon fárasztja a gyakori váltás.

Tudatosan figyelnünk kell arra, hogy csökkentsük, illetve kizárjuk az esélyét annak, hogy kizökkentsenek minket abból, amit éppen csinálunk.

Javasolt úgy beállítani az e-mail fiókunkat, hogy az ne jelezze azonnal, ha új levelet kapunk, a telefonunkat pedig érdemes lehalkítani vagy akár ki is kapcsolni. Ha tehetjük, használjuk a hangpostát – a hatékonyságunk szempontjából ez egy nagyon hasznos szolgáltatás!

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!