A múltat megváltoztatni nem tudjuk

2020.02.28. 07:10

Csütörtökön a Rác utcában forgott Burján Zsigmond új filmje

A „Rácz utcza 11.” szám alatt álló épületben és az előtt nagy sürgés-forgás folyt csütörtökön.

Szanyi-Nagy Judit

Burján Zsigmond és Viza Attila a forgatás helyszínén

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A modern eszközök valóban kiegészítőként szolgáltak itt, egy kor rögzítéséhez: az időben 1918-ba repültünk vissza. Burján Zsigmond új filmje, a Szétszakítva forgott itt. Az eseményre Viza Attila városrészi önkormányzati képviselő is ellátogatott.

Burján Zsigmond és Viza Attila a forgatás helyszínén
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Örülök, hogy ismét egy film helyszínéül választották a Rác utcai épületet, ezt az autentikus székesfehérvári házat, amely már több mint harminc éve segíti a hagyományőrzést – fejezte ki örömét a képviselő, aki azt is elmondta: Burján Zsigmond rendező erkölcsi, anyagi segítségüket kérte, az önkormányzat pedig úgy gondolta, kötelessége, hogy egy ilyen, a történelmet feltáró filmet támogasson. „Régi mondás: a történelmet a győztesek írják, és azokat a lapokat, amelyek számukra nem vállalhatók, kihagyják. Ilyen történet ez is, amikor Székesfehérváron grasszált a román hadsereg, az itteni lakosságot megrémítve” – tette hozzá.

Viza megemlítette: az önkormányzat által támogatott Trianon-konferencián elhangzott „Miért volt szükséges a románoknak Fehérvárra bevonulniuk?” kérdésre az a profán válasz: mert a győri ipari létesítményeket csak így tudták „lerabolni”. A város ugyanis központi szerepet játszott a logisztikában.

A képviselő hangsúlyozta: „A múltat megváltoztatni ugyan nem tudjuk, de a legfontosabb, hogy a jelenkornak megmutassuk a száz éve történt történelmi, politikai hibákat, és azt, hogy ennyi csapás és kudarc után is képesek vagyunk a jövőbe nézni. Még úgy is, hogy Magyarország lényegében önmagával szomszédos.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában