Egészséges életmód

2023.09.03. 10:00

A szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében az étrendnek is komoly szerepe van!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján, világszerte a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halálozást a nem fertőző betegségek közül. Kialakulásának legfőbb okai az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérzsírszintek és a magas vérnyomás, amelyek más életmódi tényezők mellett, az étrenddel is szoros összefüggést mutatnak.

Az elhízás az egyik fő oka a szív-, és érrendszeri betegségeknek

Fotó: Shutterstock

Egy nagy, nemzetközi kutatás eredményei szerint a megfelelő étrend követése összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségek és a belőlük eredő halálozás csökkenésével – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legújabb hírlevelében

Hazai vizsgálatokból kiderül, hogy Magyarországon a felnőttek étkezése több szempontból sem felel meg az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásoknak: a javasoltnál több, és főleg állati eredetű zsiradékot, kevés halat és teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztanak, továbbá gyümölcs- és zöldségbevitelük sem éri el az ajánlottat. A felnőttek több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott volt 2019-ben, illetve mindkét nemben növekedett a túlsúlyosak és elhízottak aránya.

A jól összeállított étrend segíti a megelőzést! Mi jellemző ezekre? Viszonylag sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznak. A gabonatermékek közül a teljes kiőrlésű, élelmi rostban dúsabb változatokat javasolják. A fehérjeszükséglet fedezéséhez a növényi források mellett, az alacsony zsiradéktartalmú, állati eredetű élelmiszereket ajánlják. Bevásárlásnál általánosan az alacsonyabb feldolgozottságú élelmiszerek választását tartják előnyösnek. Ételkészítéshez a folyékony, növényi olajok (pl. olíva, repce, napraforgó) használatára bíztatnak. A hozzáadott cukortartalmú élelmiszerek nem vagy elenyésző mennyiségben találhatóak meg bennük. Nem, vagy nem mindenkinek, és igen korlátozott mértékben javasolják csak az alkoholos italok, alkoholtartalmú élelmiszerek fogyasztását.

A magyarok kevés halat esznek, pedig sok érv szól a rendszeres halfogyasztás mellett
Fotó: Shutterstock

Fontos hangsúlyozni, a kiegyensúlyozott és változatos étrendet hatékonysága érdekében egész életünkben követni kell, a csecsemőkortól kezdve, sőt érdemes már az előző nemzedékben, azaz a várandósságot megelőzően elkezdeni.

Milyen étrendek javasolhatók fenitek ismeretében? A szív- és érrendszer egészségét tudományosan bizonyított, támogató étrendek közé tartozik a fenntartható mediterrán étrend, a DASH (diéta a magas vérnyomás megállításának elősegítésére) és a vegetáriánus vagy növényi alapú étrendek egyes változatai. Kevésbé ismert a HND (egészséges északi diéta), ami a helyi élelmiszerek választásának előnyeit egyesíti. 

Fotó: Shutterstock

Az adagnagyság azonban még az egészséges ételválasztások esetében sem mindegy! Fontos azt is hozzátenni, hogy az egészséges étkezés mellett a testmozgásnak is jelentős szerepe van a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében, az egészséges testtömeg megőrzése, illetve visszanyerése miatt.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!