a siker titka

2019.01.01. 17:30

Mi a gond az újévi fogadalmakkal?

Íme a leggyakoribb hibák és néhány tipp ahhoz, hogy sikeres legyen az életmódváltás.

Forrás: Shutterstock

Keserves tapasztalat, hogy az új évre tett fogadalmak közül eléggé kevés valósul meg – sőt, szinte semmi. Vajon mi lehet az oka? Mit kellene tenni, hogy ne így legyen?

Az életmódváltásra vonatkozó újévi fogadalmakkal kapcsolatban az alábbi problémákat látja a csupasport.hu cikkírója:

  • Túl nagy jelentőséget szánunk az új évnek
  • Nem látjuk át változtatási szándékunk lényegét
  • Nem ismerjük magunkat eléggé, ezért felületesen állunk a témához
  • Az előbbiből adódóan rossz – túl nagy – célt határozunk meg…
  • …és még túl sokat is
  • Nem készítünk akciótervet, amelyhez tartani tudjuk magunkat
  • Nem szövetkezünk a környezetünkkel, amely pedig tudna segíteni
  • Mivel a fogadalom csupán fogadalom marad és nem fejlődik igazi tervvé, hamar el is sikkad
  • Miként érdemes akkor hozzáállni?

    Mivel általában életmódbeli szokásoktól akarunk megszabadulni, illetve újakat kialakítani, és ezek közül is a leggyakoribb változtatási igény az étkezéssel és a testmozgással kapcsolatos, ezt veszem alapul az alábbi tanácsokat adva.

    1. Vezess étkezési naplót!

    Egy hétig azt írd le benne, amit a változás előtt fogyasztottál. Az új étrendedet ehhez mérten kell fokozatosan kialakítanod. Nem megoldás, ha egyik napról a másikra felére csökkented az étkezésed mennyiségét, és egyszerre tíz dolgot reformálsz meg benne. Igyekezz fokozatosan visszavenni a mennyiséget és a minőséget is apránként átalakítani. Amit biztos, hogy el kell hagynod, az a cukros, lisztes, tartósított élelmiszer és ital. Helyettük lassú felszívódású, összetett szénhidrátokat és zöldséget fogyassz, a cukros üdítők helyett is inkább vizet, zöld- vagy gyümölcsteát. A naplóírás azért fontos, mert így nyomon tudod követni a folyamatot, és a tested változásából le tudod mérni, hogy egy bizonyos változtatás milyen eredményt hozott.

    2. Fotózd magad havonta!

    A fotó reálisabb képet mutat, mint a mérleg. Ahol nincs szó nagy túlsúlyról, ott gyakran előfordul, hogy az edzések következtében kialakuló izomzat – amely nehezebb, mint a zsír – miatt a mérleg nem mutat változást. A tükör viszont elárulja, hogy valóban formálódtál, sőt a látottak újabb lökést adnak. Az újévi fogadalmak ugyanis gyakran éppen ott buknak el, hogy nincs sikerélmény, ezért az ember kedveszegetten abbahagyja, vagy észrevétlenül elsikkad az amúgy ragyogó szándék és tettrekészség a mindennapok mókuskerekében. Siker kell, ez a tartós változás legjelentősebb üzemanyaga.

    3. Keresd meg a motivációdat!

    A sikeren kívül is kell motiváció, mert lesznek időszakok, amikor nincs siker. Mindig szem előtt kell tartanod, hogy miért kezdted el. Ez lehet egy edzésnapló, amelyben látod, honnan indultál, vagy lehet egy túlsúlyos fotód a hűtőn, amely mindig emlékeztet rá, hogy miért vágtál bele. Egy-egy motivációs gondolat is adhat erőt a nehéz időkben; olyan hétköznapi hősök követése a közösségi oldalakon, akik ugyanolyan egyszerű emberek, mint te, és megosztják követőikkel a mindennapi küzdelmüket. Persze a legjobb, ha a motiváció belőled indul, ha a nehéz időszakokban sem felejted el, hogy miért fontos ez neked: mi volt már annyira tarthatatlan, hogy mindent megér a felette aratott győzelem!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!