Végzetes környezeti hatás

2018.11.23. 05:57

Több ezer veszélyeztetett hal pusztult el egy hídépítés miatt

A nagyszabású infrastruktúra-fejlesztések a kínai Jangce folyón más állatok állományát is megtizedelték.

Leállították egy híd építési munkálatait a kínai Hopej tartományban, mert az építkezés területe átterjedt egy természetvédelmi területre, aminek következtében mintegy 6000, kritikusan veszélyeztetett kínai tokhal pusztult el – írta a Chian Daily kínai angol nyelvű lap pénteken a mezőgazdasági minisztériumra hivatkozva.

A halakat egy vízi farmon szaporították Csingcsou városában,

elhullásuk okát az építkezés kreálta zajoknak, rázkódásoknak és a vízforrás megváltozásának tulajdonítják.

A kínai tokhalt a kihalás fenyegeti a környezetszennyezés, a túlhalászás és a Jangce folyón épített óriási vízerőművek miatt. A kínai szakértők 2014-ben kongatták meg a harangot amiatt, hogy megfigyelésük szerint a Jangcéban ívó tokhal vadonban élő példányai abban az évben egyáltalán nem szaporodtak.

A nagyszabású infrastruktúra-fejlesztések a Jangce folyón más állatok állományát is megtizedelte, például a rücskösfarkú disznódelfinekét.

A folyó őshonos delfinfaja, a kínai folyami delfin pedig nagy valószínűséggel kihalt.

A kínai őshonos állatfajok közül 1085 van a veszélyeztetett fajok globális listáján. Kínai nem-kormányzati szervezetek egy tavalyi jelentése szerint 2000 és 2015 között 738 védett faj állománya csökkent, és csak 102 állatfaj állományában volt tapasztalható javuló tendencia e periódus alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!