felmérés

2018.09.07. 12:57

Az emberek többsége még mindig készpénzben fizeti számláit

Majdnem kétmillió olyan ember van az országban, aki ugyan rendelkezik bankkártyával, azonban azt a közüzemi számlák befizetésére nem használja.

A sárga csekket kapók szűk többsége, 54 százaléka minden esetben készpénzzel egyenlíti ki a számláját, az ötven évnél fiatalabbak körében a többség, 58 százalék azonban már nem kizárólag készpénzben fizeti a rezsit – tájékoztatott a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményéről pénteken.

A közleményből kiderül: a sárga csekket kapó hat és félmillió ember 29 százaléka részben nyitott a készpénzmentesség felé, 15 százalék, tehát közel egymillió ember pedig minden alkalommal elektronikus úton fizeti be a rezsit.

A bankkártya-tulajdonosok több mint harmada, 36 százaléka minden esetben készpénzzel fizet, tehát majdnem kétmillió olyan ember van az országban, aki ugyan rendelkezik bankkártyával, azonban azt a közüzemi számlák befizetésére nem használja. Ebben a csoportban az 50 év felettiek és az alacsonyabb iskolai végzettségűek vannak felülreprezentálva.

A készpénzzel való fizetés okai között legtöbben, 15 százalék a megszokást említette indokként, 14 százalék csak készpénzzel rendelkezik, 9 százalék pedig a biztonsággal, illetve megbízhatósággal magyarázta a kutatóintézet szerint.

A Nézőpont Intézet reprezentatívnak tekinthető közvélemény-kutatása július 19. és augusztus 2. között készült ezer fő személyes megkérdezésével.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!