hosszabb nappalok

2018.03.23. 20:40

Egy órával kevesebbet alhatunk vasárnap

Március 25-én kezdődik a nyári időszámítás, hajnali 2-kor kell 3 órára állítani az órákat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dmitry Melnikov

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közleményében azt írta: vasárnap hajnali 2-kor kell 3 órára állítani az órákat; az átállítással áram, és így évi 4-5 milliárd forint takarítható meg.

A Mavir szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. Azt írták: a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan csökken az esti órák terhelése, mert egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos, 2000-4000 megawattóra fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítás utáni időszakban.

Éves szinten körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ az ország a nyári időszámítás ideje alatt, ez 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, és ezáltal mérséklődik a környezetre jutó terhelés is.

Az órák előre állítása miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje. A MÁV közlése szerint az óraátállítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét befolyásolja. Az óraigazítás hajnalán azok a belföldi vonatok, amelyek kettő óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkeznek a következő állomásra. Az eredetileg kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat három órakor indítják el.

Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint. A Bécs-Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indul 3.30-kor. A Bukarest-Bécs vonalon járó Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás. A vonat Békéscsabáról már a nyári időszámítás szerint, 3 órakor indul tovább a Keleti pályaudvarra és Bécsbe.

Hozzátették, hogy néhány Budapestről induló nemzetközi vonat várhatóan egy órával később éri el a külföldi végállomást, valamint körülbelül 60 perccel később érkezik meg Budapestre vasárnap reggel, illetve délelőtt néhány nemzetközi járat.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az éjszakai járatok hajnali 2 és 3 óra közötti indulásai kimaradnak, egyes éjszakai járatok és a H6-os HÉV-pótló busz menetrendjében pedig további változásokra, egyes buszoknál a megszokotthoz képest több jármű indulására kell számítani.

Az óraátállítás miatt hajnalban a 6-os villamos, valamint a legtöbb éjszakai busz közlekedése változik. Ebben az időszakban az utazástervező csak korlátozottan működik. Egyes éjszakai járatok menetrendjében változásokra kell számítani, a pontos menetrendi információk a BKK weboldalán oldalon érhetők el.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock/Dmitry Melnikov

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!