vadvédelem

2018.02.16. 17:48

GPS-nyakörvvel szereltek fel elefántokat

GPS-nyakörvvel szereltek fel húsz elefántot a vadvédelmi szakemberek Kenyában, hogy nyomon kövessék az állatok mozgását és összefogják a kelet-afrikai ország világhírű Tsavo térségére irányuló természetvédelmi erőfeszítéseket.

A kenyai vadvédelmi szolgálat, valamint a Save The Elephants és a Tsavo Trust nevű természetvédő szervezetek munkatársai tíz bikát és tíz tehenet szereltek fel GPS-nyomkövetővel január 29. és február 4. között a Tsavo természetvédelmi területen, amely több mint 12 ezer elefántjával az ország legnagyobb populációjának ad otthont.

A kenyai vadvédelmi szolgálat közleménye szerint a nyakörvek révén a szakemberek értékes információkat nyernek az elefántok mozgásáról – a megjelölt állatok egyike például kétszer is áthaladt egy vasúti pályán a nyakörv felkerülését követő második napon -, ami a jövőben segíteni fogja az infrastrukturális beruházások és a földhasználat megtervezését.

Az adatok továbbá hasznos információkkal szolgálnak az elefántok élőhelyeiről és arról, hogy miként alkalmazkodnak az infrastrukturális fejlesztésekhez, valamint az állatok védelmére irányuló erőfeszítéseket is segítenek hatékonyabbá és koncentráltabbá tenni.

Február elején a közép-afrikai Gabon jelentette be, hogy GPS-nyomkövetővel látja el az erdei elefántjait, hogy megakadályozza az orvvadászatukat és elejét vegye az elefántcsont illegális kereskedelmének.

Borítókép: Nyomkövetővel szerelnek fel egy elkábított afrikai elefántot.

AFP PHOTO / Tony Karumba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!