Életmód

2013.04.07. 17:11

Sokan cserélik szemüvegüket lágy lencsére

Egyre népszerűbb ma a divatos, de esetenként kényelmetlen szemüvegek helyett a kontaktlencse viselése. A melegebb évszakokban pedig még többen választják a látáskorrekciónak ezt a formáját.

Lovász Lilla

A kontaktlencse viselése manapság már szinte mindenkinek ajánlható, aki be tudja tartani a higiénés szabályokat  tizenkét éven felül még gyermekeknek is. Olyan előnyökkel rendelkezik a szemüvegekhez képest, amelyek miatt sokan már semmi pénzért nem térnének vissza a régi keretükhöz.

- Nemcsak esztétikai szempontból választják ma a kontaktlencsét az emberek. A szemüveggel szemben teljes perifériás látását biztosítanak viselőjüknek, a látómezőt nem korlátozz a keret, és  tökéletes látást biztosítanak minden légköri viszony esetén - mondja Gelencsér László sárbogárdi látszerész. Kiderül, a modern lencsék igen magas oxigénáteresztő képességgel rendelkeznek, így nem jelentenek megterhelést a szemnek.

Gelencsér László látszerész mindenkinek javasolja a kontaktlencse viselését. Néhány alapvető szabályt azonban be kell tartani (Fotó: Lovász Lilla)

- Azoknak különösen ajánlott a kontaktlencse, akiknek nagy mértékű, plusz vagy mínusz  6 dioptria fölötti a látáshibájuk, de én már három dioptriától is javaslom. A szemüveg ugyanis ekkor már természetellenes mértékben kicsinyíti vagy nagyítja a látott képet. Hasonló a helyzet akkor, amikor a két szem hibája között három dioptriánál nagyobb eltérés van, hiszen ekkor igen nagy a  jobb és bal szemmel látott kép között - tudjuk meg.

A modern, lágy lencsék viseléséhez könnyű hozzászokni, nem váltanak ki allergiát, nem izgatják a szemet és nem okoznak benne idegentest-érzetet. Csupán a higiénés szabályokra kell ügyelni viselésükkor. Sőt, a gyártók már azoknak is kínálnak megoldást, akik nem szeretnének bajlódni a reggeli és esti kivétellel és reggeli betétellel: léteznek harminc napon át, éjjel-nappal hordható kontaktlencsék is. Gelencsér László azonban azt ajánlja, ha valaki nem szeretne visszatérni a szemüveghasználatra, az ilyen lencséket is vegye ki szeméből éjszakára, legfeljebb heti egy alkalommal hagyja bent.

Sokan térnek át a lencseviselésre szezonális jelleggel: nyáron, strandolásra ez a megoldás sokkal kényelmesebb lehet, mint  szemüveggel bajlódni. Azonban arra jobban kell figyelni, hogy ne kerüljön a az ember szemébe semmilyen szennyeződés.

- A lencse és a szaruhártya rétege között könnyen megtelepszenek a baktériumok, s így gyulladást okozhatnak.

A strandon elkerülhetetlen, hogy - sterilnek semmiképpen sem tekinthető - víz kerüljön az ember szemébe. A látszerész éppen ezért azt javasolja, úszószemüveggel vegyük elejét a bajnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!