Életmód

2014.11.16. 12:36

Rugalmatlan erek

A leggyakoribb halálokok egyike: az érrendszer betegsége – szögezi le Kovács Csaba főorvos, természetgyógyász.

A verőér-elzáródás okozta szív- és érrendszeri megbetegedések szövődményei korunk népbetegségének számítanak. Az érelmeszesedés egyik következménye a magas vérnyomás. Magyarországon vezető halálok a szív- és érrendszeri betegség, melynek kiváltó oka a magas vérnyomás is lehet. Sokan kizárólag ennek köszönhetik amputált végtagjukat, bénulással járó agyi károsodásukat vagy látásromlásukat – állítja Kovács Csaba. Egészséges emberben az érrendszer rugalmas falú vezetékeknek foghatók fel. A hangsúly a rugalmasságon van! A rugalmas érfalak tulajdonképpen egy második szívnek is felfoghatóak. A szív minden dobbanásával küldött vér kitágítja a verőereket, ezért azok megfeszülnek, majd ahogy rugalmasságuknál fogva visszatérnek eredeti állapotukba, tovább segítik a bennük lévő vért.

Rugalmatlan, merev falú erek esetén a szívnek jóval nagyobb munkát kell végeznie, nagyobb nyomást kell létrehoznia, hogy biztosítani tudja a sejtszintű oxigén ellátást. Létezik egy olyan készülék, amely képes felolvasztani, elfolyósítani az érrendszer sok éves felrakódásait. Különféle vizsgálattal felmérik a hajszáleres hálózat aktuális állapotát és a nagyobb erek elsalakosodásának mértékét.

Kovács Csaba főorvos, természetgyógyász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!