Életmód

2017.09.01. 09:13

Fizika, ami segít a gyógyulásban - a fizioterápia világnapja jön

SZÉKESFEHÉRVÁR - Világnappal hívják fel a figyelmet a gyógytornászok egy igen fontos, nélkülözhetetlen terápiás módszerre: szeptember 8-a ugyanis a fizioterápia világnapja. De vajon mit is jelent ez és mi a különbség a fizioterápia és a fizikoterápia között?

S. Töttő Rita

A Gyógytornászok Világszövetsége 1951-ben szeptember 8-án alakult meg. Ez alkalomból tették a fizioterápia világnapját erre a napra, mégpedig azért, hogy időről-időre középpontba kerülhessen ez a hathatós terápiás módszer, amely mára, akár megelőző tevékenységként, akár műtéti beavatkozások utáni rehabilitációs módszerként vagy sportorvosi tevékenységként is ismert és elfogadott.

A fizioterápia nem más, mint a természetes gyógymódok alkalmazásának összessége. A görög füzosz, azaz természet, valamint a terápia, azaz gyógyítás szóból tevődik össze. Belefér a gyógytorna és gyógymasszázs, az elektroterápia, a gyógyvizek alkalmazása és az iszapkezelés, de a fényterápia is. Évezredes terápiás módszerek ezek, amelyek egy részét már az időszámításunk előtti időkben is alkalmaztak: feljegyzések szerint például a hidroterápiát és a masszázst már Hippokratész is alkalmazta. A tizenkilencedik században pedig szárnyakat kapott a módszer, nagy fejlődésnek indult és meg is alakult az első fizioterápiás társaság – Angliában.

A gyógymasszázs különböző formái hihetetlen módon tudnak javítani a betegek állapotán, azon túl, hogy jól is esik
Fotó: Shutterstock

A fizikoterápia a fizioterápiának egyik szűkebb műfaja, amelyben kizárólag fizikai energiákat alkalmaznak a kezelések során. Modern , fejlett világunkban ez már nem csak annyit jelenthet, hogy különböző pakolásokkal csillapítjuk a fájó térd gyulladását. A fizikoterápiában ma már felhasználják a láthatatlan fizikai erőket is. Ilyen például egy fajta akkusztikus hullám, amely feloldja az izomgörcsöket, növeli a kollagéntermelést és fájdalomcsillapító hatása is van. Az ultrahangot izomlazításra, ödémagátlásra használják. Az elektromos hullámokat fájdalomcsillapításra és görcsoldásra. Az elektromágnesességet a sejtek anyagcserefolyamatainak elősegítésére szokták használni, amelynek fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, gyógyulást és növekedést serkentő, görcsoldó hatása is lehet. Tarcza Anita, székesfehérvári fizioterápiás szakember hangsúlyozta ezzel kapcsolatosan: – Ezek a kezelések nem megelőzésre szolgálnak elsősorban hanem a fennálló gyulladásos, fájdalmas folyamatok enyhítésére. Az állapot stabilizálására lehet a hatékony kezeléseket megismételni időszakosan – majd hozzátette: a fizikoterápiás kezelések nagyon hatékonynak bizonyulnak a rövid ideje fennálló mozgásszervi panaszok enyhítésére.

Minél régebb óta áll fenn egy mozgásszervi probléma, annál nagyobb a lehetőség arra, hogy esetleg nem bizonyul olyan hatékonynak egy kúra kezelés, mesél tapasztalatairól Anita, aki szerint ilyenkor megeshet, még egy kúrára szükség van.

A fizikoterápiás kezelésekhez ma szakorvosi beutalóra van szükség, ugyanis nagyon komoly szakmai protokoll alapján végezhetőek. Ezért kell nagyon óvatosan bánni az otthoni módszerekkel, illetve azokkal a fizikoterápiás készülékekkel, amelyeket akár interneten, akár üzletekben kínálnak. Bármit is válasszunk, előtte mindenképpen konzultáljunk szakorvossal, akinek a véleményét figyelembe véve döntsünk arról, milyen módszerhez folyamodunk otthon, a négy fal között. Mert noha természetes terápiáról beszélünk, nem megfelelő alkalmazás esetén akár ronthatunk is az állapotunkon. Felerősödhet a fájdalom, belobbanhat a gyulladás, amely egyértelmű jele annak, hogy nem megfelelően alkalmaztuk a kiválasztott módszert vagy megeshet az is, hogy nem is jó módszer mellett tettük le a voksunkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!