Életmód

2017.08.13. 17:05

Környezettudatosan az otthonunkban

Bár a végső döntést leginkább a személyes tapasztalatok és az ár befolyásolja, ma már egyre többször megnézzük, milyen összetevőket tartalmaznak a választott tisztítószerek.

FMH-információ

Egy takarítócég felmérése alapján tízből nyolc vevőt érdekel, milyen összetevőket tartalmazó terméket tesz a kosarába, ennek ellenére mégis csak tízből két vevő nézi meg minden alkalommal, hogy pontosan mit visz haza.

A felmérésből kiderül: a 18-25 éves korosztálynál a legmagasabb az érdektelenség az összetevők vizsgálatának szempontjából: 23 százalékuk soha nem nézi meg a címkét.

Az online felmérésben a háztartások környezetvédelemmel kapcsolatos attitűdjét és gyakorlatát is megvizsgálták. A kutatás alapján a legtöbben a higiéniai és kozmetikai termékek - például a tusfürdő, sampon, dezodor vagy smink - alkotóelemeit helyezik górcső alá; míg a tisztítószerek környezetre és egészségre gyakorolt hatása a megkérdezettek felét foglalkoztatja: tízből nyolcan kimondottan a környezetvédelem érdekében választanak öko terméket, de akadnak olyanok is, akik inkább a vegyszerek egészségkárosító hatásától tartva döntenek így. A válasz-adók egyharmada mégsem tesz semmilyen óvintézkedést, ha vegyi anyagot használ, és csupán minden második ember visel takarításkor gumikesztyűt. Azoknak az aránya pedig elenyésző, akik maszkot is felhelyeznek ilyenkor - derül ki a közelményből.

A megfelelő „védőfelszerelés" a takarítószerek használatakor is elengedhetetlen
Fotó: Pixabay

A felmérés szerint főként a konyhában, az étkezőben és a gyerekszobában tartjuk fontosnak a vegyszermentes takarítást, a válaszadók egyharmada ugyanakkor már az egész otthonában így végzi a házimunkát. Tisztítószer vásárlásakor a legfontosabb szempont a személyes tapasztalat, ezt követi az összetétel. Az ár csupán a harmadik helyen áll a rangsorban, a reklámok üzenetei helyett pedig inkább az ismerősök ajánlásainak hiszünk. A külsőségek, úgymint a csomagolás, dizájn csak a hatodik legfontosabb tényező a tisztítószer vásárlásakor.

A leginkább ismert és a leggyakrabban alkalmazott házi praktikák között elsőként az ecetes vízkőoldás, majd a szódabikarbónás mosás, takarítás, végül pedig a mosószóda, mosódió használata szerepel. Az otthoni leggyakoribb környezetvédelmi gyakorlatok a szelektív hulladékgyűjtés, víztakarékosság, a szemetelés mellőzése és a használt elemek, feleslegessé vált elektromos berendezések, izzók elszállítása a megfelelő gyűjtőpontra.

A kérdőívet 816 fő töltötte ki. A felmérés leginkább trendeket mutat be, semmint egy Magyarországot teljesen lefedő, reprezentatív mintát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!