Életmód

2016.11.30. 20:10

Felelős szexuális élet: a mediátor, a szülő is segíthet

Székesfehérvár - Az érdekes vándortárlatnak ugyan vége, de a kamaszoknak tartott felvilágosító beszélgetések és előadások folytatódhatnak.

Kocsis Noémi

A fogamzásgátlás évezredes fejlődéséről összeállított kiállítás közel egy hónapig vendégeskedett Fehérváron, az egyik belvárosi kávézó emeletén. A helyi kezdeményezők szándéka szerint osztályközösségek, tinicsoportok vehettek részt interaktív tárlatvezetéseken - mi a tegnapi, záró alkalmon jártunk.


A gárdonyi és fehérvári gyerekeket Séllei Györgyi szexológus mediátor kalauzolta. Itt most nem volt tabutéma, és bebizonyosodott, hogy a gyerekek nyitottan állnak minden, a témába vágó kérdéshez, ha tényleg nyitottan és közvetlen kommunikációval áll valaki hozzájuk. Így a résztvevők simán meg tudtak vitatni olyan kérdéseket, minthogy mit tegyen egy tinilány az esetleges erőszak elkerüléséért, miért szexelnek a felnőttek, és a gyerekek melyik életkort tartják megfelelőnek a nemi élet megkezdésére. A diákok számukra negatív eseteket is megfogalmaztak: egyikük iskolájába járt az a 15 éves lány, akinek gyereke született. A foglalkozás gyakorlati részében az óvszerhasználatról kérdezhettek a tinik, kibontva, megnézve az eszközt. Mint Séllei Györgyi elmondta, az undorodva reagáló kamaszok lesznek azok, akik később, amikor már tényleg szexuális életet élnek, nem fogják használni az óvszert. A téma körüljárásában viszont a szülők is sokat segíthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!