Életmód

2015.12.18. 13:56

Heti három együttlét erősíti a párok egymáshoz való kötődését

A nők élet és hangulati ciklusairól is szó volt Belső Nóra pszichiáter múlt csütörtöki előadásán.

Sebestyén Lilla

Vitathatatlan, hogy a nőknek nincs könnyű dolguk: tizennégy éves koruktól folyamatosan hormonális változásokon mennek keresztül. A minden hónapban jelentkező havibaj, a terhesség, a szoptatás, a menopauza mind-mind kihat a közérzetükre. Belső Nóra pszichológus ezeknek a hatásairól is mesélt a megjelenteknek.

– A nők számára az egyik legfontosabb hormon az oxitocin. Először kisbaba korunkban találkozunk vele, az anyatejjel szívjuk magunkba, a dolog érdekessége azonban, hogy se magának az anyatejnek, se a szoptatásnak nincs igazából köze az oxitocin termelődéséhez. A két kiváltó inger az anyai ölelés és a szemkontaktus. A baba számára ez a hormon azért szükséges, mert nagy szerepet játszik a szociális agy kialakulásában, ami később a gondolkodásmódért felel – mondta a doktornő, aki azt is hozzátette, nem a szoptatás az egyetlen tevékenység, amely oxitocin felszabadulást eredményez: a szexuális aktus során szintén termelődik ilyen hormon, de csak akkor, ha orgazmussal végződik a szeretkezés. Bár elsőre úgy tűnhet, a két dolog között nincs kapcsolat, de bizonyított tény, hogy az érzelmi töltetnek, különösen a szemkontaktusnak(!) nagy szerepe van a beteljesülésben, így a hormon termelődésében is. Belső Nóra azt is elárulta: az oxitocinnak a szerelmi kapcsolatokban hatalmas jelentősége van. Az orvosok mérésekkel igazolták, hogy heti 2-3 együttlét erősíti a párok egymáshoz való kötődését. Vannak azonban olyan hormonális változások, melyek nem eredményeznek hasonló örömöket, sőt, erős érzelmi kifakadást, stresszt váltanak ki.

Fotó: Molnár Artúr

– Van egy nőbetegem, aki most várandós második gyermekével, és igencsak változékony a hangulata, a legtöbbször elviselhetetlen a férje számára. A hölgy arra kérte a párját, tekintsen úgy rá, mintha egy másik nő lenne. Igen, de a racionális gondolkodást felül írják az emlékek – magyarázta Belső Nóra, aki azt is hozzátette: betegségelőnynek nevezik azt, amikor valaki az aktuális állapotára hivatkozva kihasználja a körülötte lévők törődését. Ne essünk ebbe a hibába, mert nagyon könnyen unalmassá válhatunk!

Viszont utóbbit nem szabad összekeverni azzal, amikor valaki valóban komoly lelki problémákkal küzd, például posztpartum, vagyis szülés utáni depresszióval. Ebben a helyzetben a családnak nem szabad nyomást gyakorolni az anyára. Hagyjuk, hogy elmondja az érzéseit, gondolatait – még ha azok borzalmasak is – és küldjük szakemberhez, ahelyett, hogy bűntudatot keltünk benne azért, mert nem érzi jól magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!