Életmód

2013.11.15. 15:00

A jó téli lábbeli a víztaszításon és a talpkialakításon múlik

Nem csak a kényelem és a divat, de egészségünk érdekében is elengedhetetlen, hogy megfelelő lábbelit viseljünk télen. A jó téli cipő megóv a felfázástól és a balesetektől is!

S. Töttő Rita

Milyen a jó téli cipő? - teszik fel sokan mostanában a kérdést, hiszen a hidegek beköszöntével nagyon is aktuális ez a téma! Ezt egy szóval meg lehetne válaszolni: vízálló! Ám számos tévhit él a vízálló lábbelivel kapcsolatosan, ezért megkérdeztünk egy szakértőt, mit is értünk ez alatt:

- A bőr lábbelik nem vízállóak - hangsúlyozza Pallos Zsuzsa, fehérvári cipőüzlet tulajdonos. Mint mondja, a természetes bőr átnedvesedik, a vizet magába szívja. Vízálló kizárólag a gumicsizma és a tex-membránnal ellátott lábbelik.

Rekvényi Renáta csizmája nem vízálló, ezért megfelelő spray-vel igyekszik elérni a kívánt hatást (Fotó: a szerző)

Mégis, mi ez a különleges membrán? Az anyag fő tulajdonsága, hogy bár lyukacsos, így a láb páráját kiengedi, a lyukak mérete azonban a vízmolekuláknál kisebb, ezáltal azok nem tudnak a membránon át a cipő belsejébe hatolni. Víztaszító, vízálló, lélegző szélálló ezek a tex-membránok. Ez a membrán a cipő felső bőre és a bélés közé van bedolgozva, mint bélésanyag, kívülről tehát nem látszik, csak egy pici fém embléma hívja fel rá a figyelmet a cipőkön.

- Fontos azonban a talp is, a téli talpak vastagabbak és akárcsak a téli autógumik, barázdáltabb a talpuk, ami elősegíti a jobb tapadást. Amennyiben a pénztárcánk nem engedi meg, hogy megajándékozzuk magunkat egy kétségtelenül drágább vízálló modellel, akkor sem kell kétségbe esnünk mondja Zsuzsa. Vásároljunk cipőinkhez Impregnáló sprayt! Ezzel közel 100 százalékos víztaszítást tudunk elérni, ugyanis ezek az anyagok finom bevonatot képeznek a cipők felszínén, amin a víz csepp alakká áll össze és lepereg a felületről. Kiválóan taszítják nemcsak a vizet, hanem a szennyeződéseket is. Ecsetes változatban is kaphatók, amivel varrott cipőinket tudjuk a varrásoknál víztaszítóvá tenni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!