Közös ima

2022.09.14. 07:22

Szlovák búcsút szerveznek Szentkúton a békés együttélésért

A szlovák búcsúra köszöntőt írt Erdő Péter bíboros, a szentmisét pedig Ján Kubos püspök, szepesi egyházmegyei kormányzó celebrálja.

Zarándokok a Szentkúti Nagyboldogasszony-templom basilica minor kegytemplomban, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyen 2021. augusztus 7-én

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotós: Balaton József

Szlovák búcsút szerveznek szombaton a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen, az eseményen a szlovákok és a magyarok békés együttéléséért imádkoznak - tájékoztatott a Nógrád megyei kegyhely sajtófőnöke.

Kerekes-Dancsok Regina elmondta: a Fájdalmas Anya ünnepén zarándoklatra hívnak szlovákokat és magyarokat Mátraverebély-Szentkútra. A szlovák búcsúra köszöntőt írt Erdő Péter bíboros, a szentmisét pedig Ján Kubos püspök, szepesi egyházmegyei kormányzó celebrálja.

A sajtófőnök ismertette: Magyarország katolikus nemzeti kegyhelyére évszázadok óta járnak szlovákok is, hiszen közel van hozzájuk.

A búcsújáróhely honlapján megtalálható a szlovák és a magyar püspöki kar által 2006-ban aláírt megbékélési nyilatkozat mindkét nyelven.

Az ezredforduló után több szlovák-magyar imanapot rendeztek Mátraverebély-Szentkúton, 2016-ban pedig a Fájdalmas Anya (Szlovákia patrónájának) ünnepén együttműködési megállapodás született a lőcsei Mária-hegyi zarándokhellyel, melynek része a kétnyelvű tájékoztatás is mindkét helyen.

Kerekes-Dancsok Regina hozzátette: a szentkúti kegyhely szeretettel várja erre az ünnepre a szlovák híveket, köztük a vegyes családban élőket, valamint a kétnyelvű plébániák zarándokcsoportjait, hogy vegyenek részt a búcsún, és imádkozzanak a két nemzet békés együttéléséért.

Szombaton reggel 9 órakor magyar szentmise lesz, a 11 órás szlovák nyelvű ünnepi mise homíliája pedig magyarul is elhangzik, és ekkor olvassák fel Erdő Péter bíboros köszöntő levelét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!