A fal ruhája

2022.09.04. 12:40

Milyen tapétát válasszunk?

A lakásokban már évszázadok óta fontos szerepet kapnak a tapéták. A Lakáskultúra összeállításából megismerhetjük a főbb típusokat, különös tekintettel a dekorációs és funkcionális sajátosságokra.

Egy jól megválasztott tapéta öltözteti a szobát

Forrás: Shutterstock

1. Papíralapú tapéták

A papír alapú tapéták többsége nehezen tisztítható és sérülékeny, ennek megfelelően az élettartamuk rövid, ráadásul ragasztás után összeugorhatnak – viszont jól szellőznek és fényállók. A magas minőségű, drágább termékek moshatók, és bírják a fokozott igénybevételt. 

Floral,Old,Retro,Vintage,Ornament,Wallpaper,On,Background.,Cute,Ornament
Fotós: Shutterstock

A kevésbé ellenálló, két-három éves időtartamra tervezett fajtákkal főleg gyerekszobákban találkozhatunk, ahol gyakori a csere. Az egyrétegű változat könnyen szakad, a kétrétegű, más néven duplex felső, nyomtatott mintájú rétegéhez egy alsó – esetenként dombornyomott – papírt ragasztanak.

2. Vlies- vagy flíztapéták

Korszerű és környezetbarát megoldás. Előállításhoz cellulózt, gyapjú-, illetve növényi rostot használnak. Rugalmas, könnyen kezelhető, mivel a felrakásnál csak a falat kell bekenni ragasztóval, akár magunk is elvégezhetjük a munkát.

 Jó páraáteresztő, szín- és mérettartó, nyirkos helyiségekbe is kerülhet. További pozitívum, hogy összefogja a hajszálrepedéseket. Egyben lehúzhatjuk a falról, némelyiket visszaragaszthatjuk vagy lefesthetjük. A posztertapéták jellemzően ebbe a csoportba tartoznak.

3. Szintetikus tapéták

  • A vinil- vagy műselyem tapéta látványos, tartós, és eltünteti a falhibákat. Vízálló, ezért konyhába vagy fürdőbe is megfelelő. Könnyű felragasztani, jól bírja az igénybevételt, és könnyen tisztítható.
  • A PET-palackból előállított újrahasznosított tapéta élettartama szintén hosszú, tökéletes megoldás vizes helyiségekben. 
Bookshelf,In,The,Bathroom.,Background,Tiles,Texture,With,Elements.,Material
Fotós: Shutterstock
  • A habtapéta alapja két réteg papír, erre habosított műgyanta (akrilhab) réteget hordanak fel. Nem szakad, viszont puha felső rétege megnyomódhat. Könnyű tisztán tartani, olyan helyre is tehetjük, ahol más tapéták tönkremennének. Portaszító, vízálló és jól szigetel. 
  • Újdonság a laminált PVC-fólia, amelyet leginkább konyhai poszterek előállításához használnak. A minta digitális UV-nyomással készül. Ellenáll a hőnek és a szennyeződéseknek.
     
Címkék#tapéta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!