Szimbólum

2022.04.26. 16:45

Május elsejétől várja a közönséget a városligeti Ballon kilátó (videó)

Az eszköz szélcsendes időben 150 méter magasságba repül fel akár 30 főnyi, 6 évesnél idősebb utassal.

Május 1-jétől várja a közönséget a városligeti Mimóza-dombon, az egykori sörsátor helyén létrejött Ballon kilátó.

A Ballon kilátó a járványhelyzet után újrainduló budapesti és magyarországi turizmus szimbóluma

– mondta el a létesítmény keddi sajtóbemutatóján Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Gyorgyevics Benedek emlékeztetett arra, hogy a beruházás a Városliget megújítási programjába illeszkedik: a Mimóza-domb területe a nagyjátszótér, a kutyás élményparkok, a sportpályák és az eddigi parkrészek világszintű megújítását követően kelt új életre.

Több mint 10 ezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg a korábban itt állt, óriási sörsátor helyén, a hőlégballon felszállóhelye mellett pedig mosdó és kávézó is létesült – közölte.

ZÁVODSZKY Zoltán; GYORGYEVICS Benedek
Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója és Závodszky Zoltán, a BallonKilátó Zrt. vezérigazgatója a városligeti Ballon kilátó bemutatóján 2022. április 26-án.
Forrás: Balogh Zoltán/MTI

Závodszky Zoltán, a BallonKilátó Zrt. vezérigazgatója hozzátette, az Aérophile a cég kérésére, Szinyei Merse Pál híres festményének mintájára gyártotta le a városligeti hőlégballont.

A francia gyártó ballonjai világszerte 37 országában működnek, évente több millió embert utaztatva a legnagyobb biztonságban – jegyezte meg Závodszky Zoltán. Mint hozzáfűzte azonban, ilyen kilátást más ballonból nem élvezhet a közönség, hiszen a Városliget fölé emelkedve egész Budapest panorámája az utasok elé tárul.

A Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda (balról, elöl), mögötte a Fővárosi Nagycirkusz, jobbról a Biodóm a Ballon kilátóból fotózva 2022. április 26-án.
Forrás: Balogh Zoltán/MTI

A ligeti Ballon kilátó szélcsendes időben 150 méter magasságba repül fel akár 30 főnyi, 6 évesnél idősebb utassal. A ballon mintegy 5 perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, és szintén 5 percnyi idő alatt tér vissza a felszínre.

Az eszköz egy talajhoz rögzített, héliummal töltött hőlégballon, amely egyfajta szabadtéri liftként működik majd, tehát nem hagyja el a Mimóza-dombot - közölte a vezérigazgató.

A ballonból a Városliget fölé emelkedve egész Budapest panorámája az utasok elé tárul.
Forrás: Városliget Zrt.

A ballon tervezésekor kiemelt hangsúlyt fektettek a biztonsági előírások betartására: a rendszer szélsebesség- és iránymérővel, környezetihőmérséklet-mérővel, kupolanyomás-jelzővel és töltőgázhőmérséklet-mérővel is rendelkezik, az eszköz csak a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik fel – hangsúlyozták az üzemeltetők.

Borítókép: A városligeti Ballon kilátó bemutatója napján, 2022. április 26-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!