Széles körben elterjedt

2022.01.09. 09:10

Sünökön fejlődött ki az antibiotikumnak is ellenálló szuperbaktérium

Ez egy viszonylag ritka példája annak, hogyan alakulhat ki természetes módon az antibiotikumokkal szembeni ellenállás.

Antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium fejlődött ki sünök bőrén természetes módon, egy gomba és egy baktérium közötti harc eredményeként. A BBC hírportálja szerint a bizonyítottan a sünöktől származó szuperbaktérium még jóval azelőtt kifejlődött, hogy felfedezték volna a ma ismert antibiotikumokat.

Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy egy sünök körében gyakori bőrgomba természetes módon termel antibiotikumot. Erre válaszul fejlesztett ki az állat bőrén élő baktérium az antibiotikummal szembeni rezisztenciát.

A kutatóknak a Nature című tudományos lapban bemutatott eredményei arra világítanak rá, hogyan vezettek természetes biológiai folyamatok ennek a szuperbaktériumnak a kialakulásához mintegy 200 évvel ezelőtt.

A mecC-MRSA nevű speciális baktériumot tejet adó teheneknél fedezték fel elsőként, ezért a tudósok azt feltételezték, hogy a farmokon alkalmazott antibiotikumok okozták kialakulásukat. Mark Holmes, a Cambridge-i Egyetem tudósa szerint a kutatási eredmények alapján azonban ez egy viszonylag ritka példája annak, hogyan alakulhat ki természetes módon az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia.

A valódi kockázatot továbbra is az antibiotikumok túlhasználata jelenti – tette hozzá.

A vizsgálattal egy régi rejtélyt oldottak meg. Megfejtették, honnan származik ez a bizonyos MRSA-típus, amelyet egy évtizede fedeztek fel cambridge-i szakértők. Mint Mark Holmes elmondta, megpróbálták kideríteni, mekkora a probléma, ezért vadon és farmokon élő állatokat is megvizsgáltak.

Kiderült, hogy széles körben elterjedt a baktérium a természetben, különösen a sünöknél. Minden 2. tesztelt egyednél megtalálható volt az MRSA-nak ez a típusa.

A koppenhágai Statens Serum Institut munkatársaival együttműködve több mint ezer, Európában vadon élő állattól származó mintát elemeztek. Így genetikai kódon alapuló idővonalat hoztak létre, amelyből kiderült, hogy az ellenálló baktériumtörzs az 1800-as évek elején, jóval az antibiotikumok klinikai alkalmazása előtt alakult ki az európai sünnél (Erinaceus europaeus).

A sün bőrén növekvő gomba penicillint termelt. A baktériumnak ellenállónak kellett lennie ahhoz, hogy tovább éljen a sün bőrén.

Ahol gomba van, ott ellenállónak kell lenni azzal az antibiotikummal szemben, amit termel – fejtette ki Mark Holmes.

A szakértő hozzátette, az MRSA ezen típusa az emberi egészségre nagyon kicsi, szinte jelentéktelen kockázatot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!