egyediség

2019.03.09. 09:09

Vikingek tűnhetnek fel a dán jelzőlámpákon

Az Aarhus nevű városka történelmi hagyományaira hívná fel a figyelmet.

A településen felmerült az az elképzelés, hogy egyes kerületekben a megszokott lámpaemberke helyett az észak-európai ország történelmi őseinek, a vikingeknek a képei szabályozzák a járókelők forgalmát.

A viking lámpaemberkével a város történelmi hagyományaira akarják felhívni a figyelmet – közölte Bünyamin Simsek technológiáért és környezetvédelemért felelős városi tanácsos Aarhus honlapján.

Számos utca a belvárosban ugyanazon a helyen fut, ahol a 10. században is, ami egyedülálló a dán városok között. Ezeken a történelmi helyszíneken állítanák fel az új jelzőlámpákat.

Simsek hangsúlyozta, míg más európai városokban semlegesneműségre törekednek a jelzőlámpáknál, addig Aarhusban a történelmiségre helyezik a hangsúlyt.

„Az elfeledett történeteket akarjuk elmesélni és Aarhust vikingek városaként bemutatni, hiszen azok vagyunk”

- emelte ki Simsek.

Mint mondta, kis költségvetéssel turistáknak és helyi lakosoknak valódi többletélményt lehet teremteni ezzel.

Aarhus egyik szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta: az ötletet előbb még a városi tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában