érkezik a tavasz

2019.02.13. 06:00

A közeledő költési időszakra figyelmeztet a madártani egyesület

A természetvédők azt kérik, hogy az épületfelújításoknál, fa- és bokorkivágásoknál, vezetékhálózat-oszlopkarbantartásoknál legyenek tekintettel az illetékesek a madarak költési időszakának kezdetére, megakadályozva így a környezetkárosítást.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Varga György

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra figyelmeztet, hogy a nem megfelelően végzett épületfelújítások, fa- és bokorkivágások, vezetékhálózat-oszlopkarbantartások súlyos természetvédelmi kárt okozhatnak, ezért arra kérik az érintetteket, hogy ezeket a munkákat még az áprilisban kezdődő költési időszak előtt végezzék el.

A betegségeket terjesztő, károkat okozó rovarfajok ellen védekezést jelentő magyarországi fecskeállomány az ezredfordulót követően több mint 50 százalékkal csökkent, melynek egyik oka a fészkek tömeges leverése, ami többnyire a költési időszakban és gyakran önkormányzati, közfeladatokat ellátó épületeken történik.

Ez nemcsak törvénytelen, hanem szükségtelen is, mivel a felújítást akadályozó fecskefészkek a költési időszakon kívül, megyei kormányhivatali engedélyeztetést követően eltávolíthatók – hívják fel a figyelmet a természetvédők, akik figyelmeztetnek arra is, hogy védettségük miatt ugyancsak tilos a fehér gólyák fészkeinek engedély nélküli eltávolítása vagy ezek költési időszakban történő zavarása.

Emellett az MME szerint súlyos természetvédelmi károkat okoz az elektromos szolgáltatóknak, a vízügyi igazgatóságoknak, a települési közterületek és parkok üzemeltetőinek az a gyakorlata, mely a fák és bokrok tömeges ki- és visszavágását a tavaszi lombfakadást követő időszakra ütemezi, pedig ezen munkák az őszi-téli hónapokban is elvégezhetők.

Borítókép: Horvát László és Jávor Csaba, ez E.ON szakemberei magasított, mesterséges gólyafészket szereltek fel egy villanyoszlop tetejére Zalaegerszeg neszelei városrészében. Az energiaszolgáltató és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai a madarak életének védelme és a zavartalan áramellátás érdekében tucatnyi veszélyes, a vezetékekre lógó fészket építettek át a gólyák érkezése előtt 2012. február 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!