Dunaújváros

2012.06.19. 06:30

Nem ok nélkül szól(t) a sziréna

Dunaújváros - Pénteken ütközött össze egy beteghez riasztott mentőautó és egy Wartburg a Petőfi utcában. A balesetben öten sérültek meg, köztük a két mentődolgozó.

Gallai Péter

Az elsődleges adatok szerint a  megkülönböztető jelzéseit használó mentő elé bekanyarodó személyautó utasai közül egy életveszélyesen, egy súlyosan, egy pedig  könnyebben sérült meg, csakúgy, mint a két mentődolgozó is.
 
- A Bajtársakat (hiszen a mentőknél ez a hivatalos megszólítás) szerencsére rövid megfigyelés után ki is engedték a kórházból.  A mentőápoló kolléga már dolgozik, míg a gépkocsivezető még otthon gyógyul. Természetesen ha előbbi  igényelte volna, neki sem kell azonnal munkába állnia. Egyébként az OMSZ pszichológusa a napokban felkeresi majd őket  - tájékoztatta lapunkat Reszegi Imre, a dunaújvárosi állomás vezetője.  Aki arról is beszámolhatott, hogy a totálkárosra törött Ford Transit helyett ma reggel érkezik meg a tartalék jármű: - Ezzel ismét visszaáll a négy autós szolgálatunk, eddig szükség esetén a környező állomások  ki tudtak segíteni a mentési feladatok ellátásában. A balesettel kapcsolatban online kiadásunk felületén komoly kommentharc bontakozott ki, az egy írás szerint ugyanis jogtalanul használta a lámpát és a szirénát a mentő - mert nem volt rajta orvos...


Reszegi Imre azzal kezdte, a szervezet felépítésében szereplő valamennyi egységet, legyen szó akár  eset-, vagy rohamkocsiról, esetleg egyszerű mentőgépkocsiról megilleti a jelzések használata.
 
- Ennek alapján ha a mentőtiszttel valahol területen van az autó, akkor egy gyerekgázoláshoz már nem mehetne a másik szirénázva, amelyiken "csak" szakápoló van... Természetesen ez nem így van,  de nem úgy kell elképzelni, hogy kedvünkre szirénázgatunk a városban.

A megyei irányítóközpont utasítása alapján kell használni  közterületen a jelzéseket. Minden autóban van műholdas nyomkövető, két gombnyomással ellenőrizhető ezeknek a  jogossága, amit még külön dokumentálni is kell - hangsúlyozta a vezető. 

A balesetről kapcsolt anyagunkan olvashatnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!