Digitália

2023.11.24. 06:00

Ez a pincérnő humanoid robot, vagy ember?

Tele az internet egy kínai pincérnővel, aki humanoid robotnak adja ki magát. Vagy humanoid robottal, amelyik pincérnőként működik?

MW

A Fourier Intelligence GR-1 robotja a gyártó cég logója mellett sétál a sanghaji központban

Forrás: Fourier Intelligence

Úgy tűnik, hogy a kínai pincérnőről készült vírusvideó megosztja az internetet. Az alábbi videón egy nő látható, amint robotszerű mozdulatokkal felszolgál. Egyesek szerint humanoid robot, mások szerint ember, aki szórakoztató módon veri át a vendégeket.

A klipről készült TikTok videót tömegek nézték meg. Az X-en (néhai Twitter) is megy a vita a kérdésről.

A South China Morning Post úgy tippeli, nem egy robot, hanem valódi személy szolgálja ki az ügyfeleket.

Azt állítják, hogy a robot valójában az üzlet tulajdonosa és képzett táncos.

Akárhogy is van, Kína a közelmúltban nagyralátó terveket tett közzé arról, hogy az országot hamarosan a humanoid robotika globális vezetőjévé fejleszti. A kormányzati tervek igen merészek:

a humanoid robotok tömeggyártása 2 éven belül átformálhatja a világot.

Kína Ipari és Információtechnológiai Minisztériuma novemberben tette közzé az ütemtervet a „haladó szintű” robotok tömeggyártásáról. A Bloomberg hírügynökség arról számol be, hogy a dokumentum „kevés részletet tartalmaz, de rendkívül ambiciózus”. Vállalataik már ráfordultak a projektre.

Például a kínai Fourier Intelligence startup azt közölte, hogy év végére megkezdi a borítóképünkön látható GR-1 humanoid robotjának tömeggyártását. A GR-1-es két lábon jár és mesterséges intelligencia-agyat kap  – jelentette a South China Morning Post. A sanghaji cég 2024-ben több ezer olyan robotot kíván leszállítani, amelyek óránként 5 kilométeres sebességgel mozognak és 50 kilogrammos súlyt is képesek cipelni.

Nem Kínában van az egyetlen humanoid-robot-gyártó, amely tömeggyártásba fog. Az amerikai Agility Robotics még idén robotgyárat nyit Oregonban, ahol több száz olyan két lábon járó robot megépítését tervezi, amelyek képesek utánozni az emberi mozgásokat, például a sétát, a guggolást és a csomagszállítást.

Az Amazon egy Seattle melletti kutató-fejlesztő központban teszteli az Agility Robotics Digit robotját, hogy megtudja, használható-e raktárai automatizálására.

Visszatérve a pincérekre: néhány robotot már telepítettek az Egyesült Államok éttermeibe is. A michigani Noodle Topia még 2021-ben vásárolt egy robotot az ügyfelek kiszolgálására, mert nehezen talált munkaerőt az állásra – jelentette a CBS News. A tulajdonos azóta még kettőt vett, darabját 15 000 dollárért.

2022-ben mintegy 5000 robot szolgálta ki a vásárlókat a koreai éttermekben – írja a Financial Times.

Még a texasi Chick-fil-A gyorsétteremlánc is alkalmazott egy Wall-e nevű robotot, hogy kiszállítsa a rendeléseket. Az egyik étterem tulajdonosa azt mondta az FT-nak:

a robotoknál nem kell többé aggódni az alkalmazásuk miatt, soha nem betegednek meg, és nem panaszkodnak a leterheltségükre, vagy bármi másra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!