Digitália

2023.10.09. 06:00

Csúcstechnikával fejtettek meg egy 5300 évvel ezelőtti gyilkossági ügyet

Az áldozat már ismert, a gyilkos kiléte azonban még mindig bizonytalan.

MW

Ötzi megtalálási helyét pirossal jelzi a Wikipédia vonatkozó oldala

Forrás: Wikipédia

A tudomány és a technika fejlődése lehetővé teszi a gyilkosságok időpontjának egyre pontosabb meghatározását, valamint a bűncselekmények során alkalmazott eszközök azonosítását. A TED-Ed YouTube-csatornája egyszerűsített animációs filmben magyarázza el, hogy a tudomány miként göngyölít fel egy ötezer évesnél régebbi bűncselekményt. A történet főbb részletei:

Még 1991. szeptember 19-én történt, hogy egy nürnbergi házaspár az osztrák–olasz határon található Ötztalra mászott az Alpokban, de a menedékházba visszatérőben eltévedtek, s egy meztelen férfi hullát fedeztek fel a jégbe fagyva.

A szakemberek először úgy gondolták, hogy a turisták egy közelmúltbeli hegymászóbaleset áldozatára leltek, de a kutatás előrehaladtával kiderült, hogy 5300 éves múmiára találtak. A múmiát „Ötzi, a Jégember”-nek nevezték el. Hamarosan a világ legrégibb, teljes épségben megmaradt emberi holttesteként azonosították.

Kezdetben azt feltételezték, hogy Ötzi pásztor vagy vadász lehetett, aki halálra fagyott a viharos időben.

De hamarosan megdöbbentő felfedezéseket tettek. Ötzi testét az Alpok sajátos klímája megvédte a lebomlástól, így a tudósok fontos bizonyítékokra lelhettek.

Ötzi 160 centiméter magas és körülbelül 50 kilogramm súlyú volt, 45 évesen halt meg. Teste nem volt egészséges, szívében, gyomrában és beleiben különféle betegségek jelei mutatkoznak.

Becslések szerint időszámításunk előtt 3350 körül élt. Ez volt az az időszak, amikor a fémkohászati és -feldolgozási technikák elterjedtek az eurázsiai kontinensen. A Jégembernek a kőnyílhegyeken és -késeken kívül egy rézbaltája is volt.

Emellett kortársai birka- és kecskeprémet használtak ruházatként, étrendjük főként gabonából állt.

Amikor a kutatók Ötzi bőrét különféle elektromágneses hullámokkal, köztük infravörös és ultraibolya fény segítségével vizsgálták, kiderült, hogy 61 tetoválása volt. Figyelemre méltó, hogy a tetoválások olyan bőrfelületeken voltak, amelyeken a teste gyengélkedett. Ez a tetoválás az akupunktúra korai előfutára lehetett, terápiás célokra használták.

A DNS-elemzés számos további részletet kiderített:

  • Barna szeme volt.
  • Fogai kopottak voltak, de alig mutattak szuvasodást, valószínűleg azért, mert a kőkorszak emberei nem ettek cukrot.
  • Artériáiban jelentős lepedékképződés mutatkozott a vörös húsban gazdag étrend következtében. Ha nem gyilkolják meg, szívbetegség végzett volna vele.
  • Több bordatörést szenvedett, amelyek idővel begyógyultak.
  • Ostorférge volt, egy parazita, amely fájdalmas bélmozgásokat okoz.
  • Utolsó étkezésekor vadkecske húsát és egy korai gabonát evett.
  • Laktózérzékeny volt.
  • Hímtagja hiányzott.
  • O vércsoporthoz tartozott.
  • Puha kezei azt jelezték, hogy nem munkásként tengette életét, lábai nagyon izmosak voltak, valószínűleg a sok járástól.
  • 5-ös méretű cipőt viselt, az egyik cipő még rajta volt.
  • Halála előtt hat hónappal a bal lábujja megfagyott.

Tíz évvel Ötzi holttestének kutatása után, CT-vizsgálat során kiderült, hogy kő nyílhegy található a bal vállában.

Hasonlóan mély sebet fedeztek fel Ötzi jobb kezén, amely egyébként már gyógyulni kezdett.

Ebből a tudósok arra következtettek, hogy „néhány nappal a halála előtt éles késsel támadtak rá, s a védekezésben megsérült a keze”. Ezt bizonyítja, hogy fertőtlenítő hatású sphagnum mohát is találtak a holttestnél. Feltételezhető, hogy Ötzi saját magát kezelte.

Halálának pontos idejét tavasz és nyár eleje között határozták meg, az emésztőrendszerében lévő pollen jellege és élőhelye alapján. A pollen megléte arra utal, hogy Ötzi 33 órával a halála előtt 2500 méteres magasságban tartózkodott.

24 órával később azonban magasabbra költözött, s közvetlenül a halála előtt 3000 méter felett tartózkodott. A jelek szerint Ötzi elég sietősen mozgott, pontosabban szólva „menekült valami elől”.

Hiába azonban a kétségbeesett futás, valaki mintegy 30 méterről kőnyíllal átlőtte a vállát.

Különös, hogy otthagyták mellette a rézbaltáját. A kőkorszakban a rézbalta státuszszimbólum volt, amelyet csak egy törzsi vezető vagy nagyon fontos személy birtokolhatott. Ha valaki nyilat nő Ötzi hátába, miért hagyja ott a legértékesebb vagyontárgyát?

Ötzi holttestét egy gleccser őrizte meg, és ami nem is rég még elképzelhetetlen lett volna, mára a tudósoknak feltárta 5300 évvel ezelőtti életének számos részletét. Kérdés, mikor jön el az a technológia, amely a hóban-jégben rejtőző további titkokat is felfedi? Például, hogy ki ölte meg?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!