Digitália

2022.11.07. 06:00

Ezt teheti, ha feltörték a Facebook-fiókját

Elfelejtette a jelszavát? Kizárták? Íme, néhány fontos beállítás, hogy megvédje magát.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Roman Samborskyi

Bármennyi bosszúságot is okoz néha a Facebook, még mindig nagyon népszerű, életünknek többé-kevésbé szerves részévé vált. Sokan a Facebook-ot még arra is használják, hogy a fiókjukkal lépnek be játékokra és más népszerű weboldalakra – ami persze fölösleges kockázatokkal is jár, hiszen így a fiókjelszó elvesztésével jelszó elvesztésével minden adatuk rossz kezekbe kerülhet.

Mi történik, ha kizárják a Facebookból? Sajnos automatikusan megtagadják a hozzáférést a kapcsolódó alkalmazásokhoz vagy szolgáltatásokhoz.

Elfelejtettük a jelszót

Számos oka van annak, hogy kizáródjunk a Facebook-fiókunkból, de közülük vitathatatlanul a leggyakoribb az elfelejtett jelszó.

Szerencsére vissza lehet állítani a jelszót, s vele a hozzáférést a fiókhoz.

Először is egyszerűen kattintsunk a bejelentkező oldalon az „Elfelejtetted a jelszavadat?” hivatkozásra. Az alábbi bejelentkezési képernyőn pedig adjuk meg azt a telefonszámot vagy e-mail címet (utóbbi javasolt), amivel regisztráltunk. Ha beírtuk, a következő ablak már felajánlja, hogy küld egy kódot a jelszó visszaállításához. Feledékenyeknek további tanácsokkal is szolgál itt a Facebook.

 

Rosszabb eset: feltörték a fiókunkat!

Miután hozzáfértek az Ön fiókjához, többnyire az első dolog, amit megtesznek, hogy megváltoztatják a jelszavát, hogy ne tudjon belépni. Ez roppant kellemetlen helyzet, mivel a hackerek ellophatják a személyes adatainkat és hozzáférhetnek a fiókunkhoz kapcsolt szolgáltatásokhoz.

Az első lépés az legyen, hogy erre a linkre kattintva felveszi a kapcsolatot a Facebookkal ezen az űrlapon keresztül. Válasszuk ki a megfelelő opciót és kövessük a megadott lépéseket.

Második lépésben vegyük fel a kapcsolatot a bankunkkal, ha hitelkártyánk is a Facebook fiókunkhoz van társítva, s így fizetünk néhány szolgáltatásért. Kérjük meg a pénzintézetünket, hogy blokkolja a Facebook-os kifizetéseinket.

Ezután nyissuk meg gyorsan a Facebook-fiókunkhoz kapcsolódó összes többi alkalmazást, s azokban változtassuk meg a jelszavunkat. Hacsak a hacker még nem foglalkozott ezekkel, vagy nem jelentkezett ki automatikusan az összes szolgáltatásból, akkor más alkalmazások, például az Instagram jelszavát még mindig tudjuk manuálisan módosítani.

Mit tehetünk a fiók jövőbeni biztonságáért?

Váltsunk kétfaktoros hitelesítésre – egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik, s a jövőben biztosan megvéd minket a bosszúságoktól.

A kétfaktoros hitelesítés egy biztonsági funkció, amely a jelszóval együtt védi a Facebook-fiókot. Ha beállítjuk a kétfaktoros hitelesítést, a rendszer egy külön bejelentkezési kód megadását vagy a bejelentkezési kísérlet megerősítését kéri tőlünk minden alkalommal, amikor valaki olyan böngészőből vagy mobileszközről próbálja elérni a Facebookot, amelyet nem tud azonosítani.

Emellett minden alkalommal figyelmeztetést is kérhetünk arról, ha valaki ismeretlen böngészőből vagy mobileszközről próbál meg bejelentkezni a fiókunkba.

Így kapcsolhatjuk be a kétfaktoros hitelesítési funkciót:

Ide kattintva nyissuk meg a biztonsági és bejelentkezési beállításokat.

Görgessünk le a Kétfaktoros hitelesítés használata területhez, majd kattintsunk a Módosítás pontra.

Válasszuk ki a felvenni kívánt biztonsági módszert, és kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat.

Amikor beállítjuk a kétfaktoros hitelesítést a Facebookon, a rendszer azt igényli, hogy döntsük el, melyiket használjuk a három lehetséges biztonsági módszer közül:
- Biztonsági kulcsra koppintás egy kompatibilis eszközön.
- Külső hitelesítő alkalmazástól származó bejelentkezési kód.
- Mobiltelefonra küldött SMS-kód (talán ez a legegyszerűbb megoldás).

Ha bekapcsoltuk a kétfaktoros hitelesítést, tíz helyreállítási bejelentkező kódot kapunk olyan esetekre, amikor nem tudjuk használni a telefont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!