Digitália

2022.10.30. 06:00

Feketelista: ezek az alkalmazások leszívják a mobilja akkuját

Attól függően, hogy milyen gyakran és mire használjuk, és hogy hány alkalmazás fut rajtuk, az androidos okostelefonoknak akár egy egész napot vagy még többet is kell bírniuk töltés nélkül.

Forrás: Shutterstock

Rendesen azok az alkalmazások merítenek sok szuflát a sohasem elég akkuból, amelyek például folyamatosan GPS helymeghatározást használnak – holott adott esetben órákig egy helyben tartózkodunk –, s természetesen ilyenek az energiaéhes mobiljátékok is. Utóbbiak fogyasztását jobb tudomásul venni és töltőt vinni magunkkal.

A pCloud felhőtároló cég vizsgálata mintegy 100 népszerű, sokak által használt appot vett górcső alá, hogy kiderítse, melyek szívják le az akkumulátort. Több funkciót nyomon követtek, vizsgálták az alkalmazások átlagos akkumulátorigényét, részletezve, hogy a médiafájlok, az internetkapcsolat, a tárhely, a hívás- és alkalmazás-előzmények, a helymeghatározás, a szöveges üzenetek, a kapcsolatok, a mikrofon, a kamera és a naptár mennyit fogyasztanak.

Szempont volt, hogy az alkalmazások rendelkeznek-e sötét üzemmód funkcióval, és figyelemmel kísérték, hogy milyen gyakran nyúltak a felhasználó személyes adataihoz, a telefon rendszeradataihoz és a mobiladat-beállításokhoz.

Megállapításaik szerint akad néhány app a csúcsfogyasztók között, amelynek a használatát valószínűleg nem lehet elkerülni, így az általuk felhasznált energiamennyiséget egyszerűen sajnálatos szükségszerűségnek kell tekinteni. Más alkalmazások azonban olyanok lehetnek, amelyek nélkül vígan használhatjuk a mobilunkat – vagy legalábbis könnyen helyettesíthetőek kevésbé akkugyilkos alternatívákkal.

Fitneszkövető alkalmazások és a telefonszolgáltatók bloatwarei

A pCloud elemzése szerint az akkuzabáló alkalmazások sorában magasan a Fitbit vezeti a listát. A tesztelők által nyomon követett 16 háttérfolyamat és engedély közül a Fitbit 14-et tudott a telefonon a háttérben futtatni – és a jelentés rögzíti, hogy ezek közül négy folyamatnak van a durva hatása az akkumulátor lemerülésére. Ha rendszeresen használjuk a Fitbitet – és nincs kedvünk más alkalmazásra cserélni –, akkor jobb beletörődni, hogy a telefont csurig kell tölteni, sőt, zsebrevághatjuk a töltőt is, mielőtt elindulunk az edzésre.

Az alábbi képen látható a pCloud 20-as feketelistája. Ha takarékoskodni akarunk az akkumulátorral, ezeket az alkalmazásokat célszerű vagy lecserélni, vagy amelyiket lehet, böngészőből futtatni, csakis akkor, amikor éppen szükségünk van rá.

Akkupusztítók

Szinte kivétel nélkül érdemes megszabadulni a gyártók, mobilforgalmazók kéretlenül előretelepített, bloatware szoftvereitől. Nem véletlen, hogy a számítástechnikai zsargon junkware (szemét), vagy crap (inkább nem fordítjuk le) ware-nek nevezi ezeket.

Sajnos a gyártók, forgalmazók évtized alatt sem tudták elhagyni azt a rossz szokásukat, hogy különféle, többnyire a logójukkal ellátott – jó esetben csak felesleges, vagy csak próbaidőre használható, tárhelyfoglaló, rosszabb esetben kifejezetten káros – alkalmazásokat adjanak „ajándékba” a telefon vásárlóinak. Ezeket egyenként gyomláljuk ki: rendszerfrissítések során némelyik visszakapaszkodik, akkor újra lehet törölni.

Közösségi média és online társkereső alkalmazások

Nem meglepő, hogy az akkumulátorzabálók között olyan előkelő helyen szerepelnek a közösségi média alkalmazásai: ezek akkor is szeretnének mindent tudni rólunk, amikor még el sem indítottuk az appjukat.

A Top 20 akkumulátorgyilkos között hat közösségi hálózat szerepelt: Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube, WhatsApp és LinkedIn – gyakorlatilag mindegyik garázdálkodik a mobil erőforrásával.

És itt sorakoznak a társkereső appok, Grinder, a nálunk is annyira népszerű Tinder és a Bumble – 11 funkciót futtatnak a háttérben. Valamint egyik társkereső alkalmazás sem kínálja a sötét üzemmódot, ami pedig remek módja lenne az akkumulátorhasználat csökkentésének az OLED-kijelzővel rendelkező készülékeken.

Az ismert videócsevegő alkalmazások, a Skype, a WhatsApp és a Zoom szintén felkerültek a Top 50-es listára. Szintén jelentősen meríti a telefon akkumulátorát a Spotify, a Yelp-en, a Netflixen, a PayPal és még a Duolingo nyelvtanulási alkalmazás is. Amit nem használunk, s nem futtatható böngészőből, azt távolítsuk el.

Néhány visszatérő bűnös

Az Uswitch részletes felsorolással itt található, hasonló vizsgálatában a szokásos gyanúsítottak – Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp és YouTube – mellett a Google alkalmazást „koronázták meg” első helyezéssel.

A főbűnös ezek szerint a Google, a Facebook Messenger, a WhatsApp Messenger, az Amazon Alexa, a Gmail, a nálunk nem játszó Uber Taxi, a Waze, a Google Chrome és a YouTube Music. Mindegyiktől nyilván nem tudunk megválni, de csökkenthetjük a számukat.

Tudjuk meg, a saját mobilunkat melyik meríti!

A nap végén minden egyes androidos felhasználónak más-más kombináció jön ki az energiafogyasztásról. Hogy pontosan melyik felelős a fogyasztásért, könnyen megnézhető a mobil Beállítások / Akkumulátor / További részletek opcióban (gyártónként az elnevezések kissé különbözők).

Alább látható a telepített alkalmazások listája a hozzájuk tartozó, az elmúlt 24 órában mért energiafelhasználási százalékokkal együtt, az akkumulátor fogyasztása szerinti sorrendben.

Uswitch

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!