Így megy ez

2022.05.19. 14:37

A lapokból tudta meg a Nintendo, hogy a szaudiak bevásárolták magukat

A PIF (Public Investment Fund, azaz Közberuházási Alap) Szaúd-Arábia szuverén vagyonalapja.

A PIF a világ legnagyobb szuverén vagyonalapjai közé tartozik 600 milliárd dollárra becsült teljes vagyonával. 1971-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a szaúd-arábiai kormány nevében pénzeszközöket fektessen be. 2015 óta a vagyonalapot Mohammed bin Szalmán koronaherceg, Szaúd-Arábia tényleges uralkodója irányítja, akit számos üggyel, így többek között Dzsamál Khashoggi újságíró meggyilkolásával hoztak kapcsolatba.

A vagyonalap folyamatosan lendületben van: nem csak a Nintendóban szereztek 5,01%-os részesedést, ugyanekkor a szaúdiak a japán Capcomba és a Nexonba is fektettek pénzt.

A PIF-nek a japán pénzügyminisztériumhoz benyújtott bejelentése szerint a Nintendo vásárlására befektetési céllal került sor. Ugyanezt az indokot adta meg a korábbi befektetéseknél is, és a Bloomberg által összeállított adatok szerint a szaúdi alap a Nintendo ötödik legnagyobb részvényese lett.

Az utóbbi két évben módszeresen vásároltak részesedéseket a videójáték-gyártókban és e-sport cégekben. Elsősorban a japán piac felé fordultak, mivel a gyengébb jen megfizethetőbbé tette a befektetéseket. A szaúdi alap idén több mint 5%-os részesedést tett közzé két japán tőzsdén jegyzett játékipari cégekben: a Capcomban, ami a Street Fighter és a Resident Evil franchise-ok gyártója, valamint az online játékokat kínáló Nexonban.

„Szaúd-Arábia fokozza erőfeszítéseit saját tartalomiparának létrehozására, és a japán játékcégekbe történő befektetéssorozat valószínűleg egy módja annak, hogy tanuljanak Japántól” – mondta Hideki Yasuda, a Toyo Securities vezető elemzője.

A Nintendo szóvivőjének meglepő fogalmazása szerint

a vállalat a szaúdi befektetésről az újsághírekből értesült, és az egyes részvényesekről nem nyilatkozik.

Sok találgatást olvasni a japán játékcégekről az iparágban zajló szélesebb konszolidációs hullám közepette, különösen, mióta a Microsoft bejelentette a 69 milliárd dolláros Activision Blizzard felvásárlását. A PIF akkor már mintegy 37,9 millió Activision-részvényt vásárolt, és veszteséges volt számára az üzlet – amíg a Microsoft be nem lépett.

Amúgy a Sony Group Corp. 3,6 milliárd dollárért vásárolja meg a Bungie Inc. amerikai videójáték-fejlesztőt, amely a népszerű Destiny és Halo franchise-ok mögött áll.

Borítóképünkön maszkot viselő alkalmazott áll Super Mario mögött a japán játékóriás Nintendo tokiói üzletében (AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!