Csúcsforgalom az űrpiacon

2022.04.12. 12:05

Űrrepülőteret építenek az Egyesült Királyság legészakibb szigetén

A SaxaVord űrrepülőtér még idén otthont adhat az első függőleges kilövésnek.

A Skócia északi részén található Shetland-szigeteken épülő projekt első célja, hogy hat CubeSatot állítson pályára egy kisméretű, 27 méter hosszú RS1 rakétával, amelyet a kaliforniai székhelyű ABL Space Systems startup cég készített.


Hatalmas tempóban építkeznek: a mostani munkálatok még a bekötőutak kialakítására szorítkoznak, ezután következnek az építési munkálatok, de a Space.com szerint még az idei negyedik negyedévben felküldik az első rakétákat.


A SaxaVord a Brit-szigetek legészakibb lakott részén, a Shetland-szigetek egyikén, Unston található. A Shetland-szigetek Skócia északi partjainál, a Feröer-szigetek és Norvégia között fekszenek az Atlanti-óceán északi részén.

Forrás: SaxaVord

A SaxaVord két európai vállalattal is megállapodott: a Skyrora, brit-ukrán startuppal, amely az év végéig SaxaVordról kívánja indítani első háromfokozatú Skyrora XL rakétáját, valamint a francia Venture Orbital Systemsel, amely a múlt hónapban szándéknyilatkozatot írt alá a Zephyr hordozórakétájának 2024-től SaxaVordról történő indításáról.


Frank Strang, a SaxaVord űrrepülőtér vezérigazgatója elmondta, hogy a következő 18 hónapban több mint 43 millió fontot (56 millió dollárt), a következő öt évben pedig akár 100 millió fontot (130 millió dollárt) is költenek a projektre, amelynek keretében három indítóállást hoznak létre az Unston található Lamba Ness-félszigeten.
Az űrrepülőtér célja, hogy a jövőben évente akár 30 indításnak is otthont adjon.A SaxaVord nem az egyetlen űrrepülőtér-projekt az Egyesült Királyságban. Ez már a második űrrepülőtér, amely megkapta a tervezési engedélyt, a skóciai Sutherland 2020 augusztusában érte el ezt a mérföldkövet.


A Spaceport Cornwall eközben arra készül, hogy idén nyáron a Space Forge, egy walesi székhelyű, űrbeli gyártással foglalkozó startup cég Virgin Orbit-indításának otthont adjon.


A Virgin Orbit a „Cosmic Girl” elnevezésű, átalakított Boeing 747-es hordozó repülőgépének szárnya alól a LauncherOne rakétákat bocsátja ki, hogy műholdakat küldjön az űrbe.


A brit űrrepülőtér-tevékenység robbanásszerű növekedését a nemzet űrügynöksége is támogatja, amely azt szeretné, ha az Egyesült Királyság lenne az első olyan európai ország, amely orbitális indításokat végez (ez nem vonatkozik Francia Guyanára, Franciaország dél-amerikai tengerentúli területére, amely az Európai Űrügynökség indításainak ad otthont).


Az Egyesült Királyság hordozórakéta-vállalatai és űrkikötői egy élénken versenyző piacon találják magukat. Európa-szerte számos rakétatársaság van jön létre, köztük a németországi Rocket Factory Augsburg és Isar Aerospace, valamint a spanyol PLD Space, a norvég Andøya Spaceport és a svéd Esrange Space Center Kirunában.


Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!