A hullámkarton új élete

2021.10.26. 06:00

5 hihetetlenül egyszerű és környezetkímélő megoldás

A hullámkarton az egyik legnépszerűbb környezetbarát csomagolásnak számít, hiszen 100%-ban újrahasznosítható, strapabíró, könnyen kezelhető, tárolható és dizájolható, ráadásul rendkívül költséghatékony is.

Forrás: Shutterstock

Legtöbbször online rendelések érkezésekor vagy áruházak polcain találkozhatunk vele, s nem is sejtjük, milyen széles skálán mozog a felhasználhatósága: autó, bútor vagy időjárásálló sátor – ma már mindegyik lehetséges.

1. Origami autó – a hullámkartonban a közlekedés jövője?

A hullámkarton felhasználási módjainak csak a képzelet szab határt. Mindezt bizonyítja, hogy a Lexus 2015-ben egy működőképes autót épített 1700 darab hullámkartonlapból, melyet Londonban állított össze a LaserCut Works és a Scales & Models csapata.

A professzionális tervezőket és modellezőket az origami művészete inspirálta az alkotásra. A járműnek ajtói, fényszórói és kerekei is vannak, mi több, elektromos motort építettek bele, így – habár csak ellenőrzött körülmények között, de – közlekedésre is alkalmas.

2. Bútor hullámkartonból – a minimalizmus szerelmeseinek

Otthonunk megszokott hangulatát könnyedén feldobhatjuk egy-egy új kiegészítővel vagy bútorral. A hullámkarton erre is ideális megoldást nyújthat, hiszen az elmúlt időszakban egyre népszerűbbé váltak a fenntartható bútorok, környezetbarát jellegük és strapabíróságuk miatt. Egy-egy ilyen berendezés akár tíz évig is jó állapotban maradhat, és a megfelelő dizájn kiválasztásával igazán lenyűgöző darabja lehet lakásunknak.

Gerald Dissen, a Room In A Box – egy hullámkarton bútorok gyártásával foglalkozó vállalat – vezérigazgatója meglátta az anyagban rejlő lehetőségeket: könnyen összeszerelhető, környezetkímélő és tartós berendezéseket alkotott a csomagolóanyag segítségével, a hagyományos, nehéz és nagy teret elfoglaló bútorok helyett. Célja az alternatív termékek népszerűsítése, és az, hogy megdöntse azt a tévhitet, miszerint a hullámkarton csak szállítási csomagolásnak alkalmas.

3. A VR és a hullámkarton találkozása – világutazás a zsebünkben

Az előző év bezártsága után talán még több helyet szeretnénk látni a világban, mint ezelőtt, életmódunk azonban sokszor nem engedi meg a folyamatos utazásokat. A virtuális valóság (VR) ezt az akadályt szárnyalja át. Egy hullámkarton VR szemüveggel bárhová elutazhatunk az otthonunk kényelméből: akár Párizsba, Rómába vagy New Yorkba is eljuthatunk egy pillanat alatt. De mi is kell hozzá? Csupán okostelefonunkra és egy hullámkarton VR szemüvegre van szükségünk.

Az eszköz segítségével az internetről kiválasztott, speciális VR videók olyan hatást keltenek, mintha mi is ott lennénk az adott helyszínen. A szemüveget megvásárolhatjuk online, de magunk is elkészíthetjük néhány otthon megtalálható, vagy könnyedén beszerezhető alapanyagból.

4. Alternatív katedrális – a hullámkarton nyújt kreatív megoldást a bajban

2012-ben az új-zélandi Christchurch városának eredeti székesegyházát egy földrengés súlyosan megrongálta, ezért építeniük kellett egy átmeneti létesítményt. Az új székesegyházat a katasztrófák utáni építészetre szakosodott japán szakember, Shigeru Ban tervezte.

Az épület rendhagyó módon hullámkartonba burkolt fagerendákból áll, ezért igazán masszív és robosztus, ennek köszönhetően pedig megfelelő karbantartás mellett, akár több évtizedig is probléma nélkül funkcionálhat. Bár a templom csupán 10 évre kapta meg a működési engedélyét, a hozzájárulást – az elmúlt sikeres évek alapján – idén meghosszabbítottak, így a lakosok szívéhez nőtt katedrális továbbra is fogadhatja a hívőket.

5. Hullámkarton sátor – védelem az időjárás viszontagságai ellen

Ki gondolta volna, hogy a hullámkartonnal még az időjárás ellen is lehet védekezni? Egy holland cég, a Kartent igazán kreatív és fenntartható megoldásokat kínál a fesztiválozás szerelmeseinek, egy 100%-ban újrahasznosítható kartonsátorral. A sátrak erős és vastag hullámkarton lapokból készülnek, így akár egy-egy nagyobb esőzést és vihart is kibírnak – hagyományos társaikhoz hasonlóan. A helyszínen a sátrak már felállítva várják a vendégeket, illetve annak szétszerelésével sem kell foglalkozni, hiszen – használatuk után – a szervezők a helyi újrahasznosító telepre szállítják azokat.

A hullámkarton sátrak így nemcsak hasznosak, de a műanyagszennyezésre is megoldást jelentenek. Hasonló koncepcióból született meg a japán Toyo Seikan Group és Yusuke Murakami építesz közös projektje a „dan dan dome”, amelyet nemcsak rendezvényeken, de természeti katasztrófák esetén akár ideiglenes szálláshelyként is használhatnak. A teljes vízhatlanság érdekében a különleges építmény lamináló réteggel van bevonva, ezáltal teljes biztonságot nyújtva a bent lévők számára.

„A hullámkarton ár-érték arányban az egyik leggazdaságosabb csomagolóanyag, ráadásul 100%-ban újrahasznosítható, így teljes mértékben környezetbarát is. Éppen ezért nem meglepő, hogy rohamosan nő a népszerűsége, és egyre több vállalat használja egyéb alternatívák, például műanyagok helyett. Örömmel látom, hogy a hullámkarton előnyeit – többek között a könnyű kezelhetőséget és a strapabírást – számos területen használják ki, és ma már jóval többet jelent egy átlagos csomagolóanyagnál” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft, ügyvezető igazgatója.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!