ez a jövőnk?

2021.06.06. 13:59

Harmadik szem mentheti meg a séta közben mobilozókat

Pittyeg az akadályok érzékelésekor a szatirikus találmány.

Fotós: Shutterstock

Komoly veszélyt jelentenek magukra és másokra a séta közben a mobiljaikat elmerülten nyomkodók, a meggondolatlan szelfizés mellett ebből is rendszeresen származnak balesetek. Az érintetteket gyakran nem lehet meggyőzni a rossz szokásukkal való felhagyásról, így egy dél-koreai tervező készített nekik egy homlokra felerősíthető kütyüt, ami figyelmezteti őket az előttük lévő akadályokra – írja az Origo.

A Paeng Min-wook által csak harmadik szemnek titulált kütyü kifejezetten egyszerűen működik: giroszkóp segítségével érzékeli a fej dőlésszögét, ha pedig ez alapján mobilnyomogatást gyanít, akkor bekapcsol egy ultrahangos távolságérzékelőt, ami figyeli a távolságot a szenzor és az előtte lévő objektumok között. A kütyü pittyegni kezd, ha valaki vagy valami két méternél közelebb kerül a viselőjéhez, ezzel figyelmeztetve őt az előtte lévő akadályra.

Paeng szerint a kütyü egész jól működik a gyakorlatban, ám elsősorban szatírának szánja. „Így néz ki az emberiség háromszemű jövője. Mivel nem tudjuk levenni a tekintetünket az okostelefonjainkról, így a jövőben szükség lesz az extra szemre” – kommentálta a találmányát.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!