Csór

2014.03.25. 19:10

Magyar-holland katonai együttműködés

Csór - A március 12-én kezdődött Várpalota Challenge 2014 elnevezésű gyakorlat során a fehérvári 93. Petőfi Sándor vegyivédelmi zászlóalj katonái is együttműködtek a Holland Királyi Haderő vegyivédelmi alegységével, hogy átvegyék a tapasztalatokat.

Tihanyi Tamás

A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ újdörögdi bázisán kialakított vegyivédelmi harcállásponton holland és magyar katonák ismerkedtek meg egymás felszereléseivel és begyakorolt módszereivel. Mindkét fél egy-egy mentesítő állomás működtetésével mutatkozott be, jármű- és személyi vegyi mentesítés volt a feladat, mondta Kocsis Balázs sajtótiszt.

A járműveknek és a feltételezhetően mérgező anyagokkal érintkezett katonáknak több lépcsős tisztító folyamaton kell átesniük. „Három részből áll a vegyi mentesítés. Az első állomáson eltávolítjuk azokat a szennyeződéseket, amelyek nem kapcsolódnak a vegyi anyaghoz. A másodikban beterítjük mentesítő oldattal, majd eltávolítjuk ezt a felületről, minden szennyeződéssel együtt”, mondta Moldován Péter százados.

Vegyivédelmi felszerelésben Fotó: Magyar Honvédség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!